Kecskeméten a Magyar Sommelier Bajnokság

2017 feb 6
Megosztás
sommelier

A Sommelier az igényes gasztronómia egyik főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. 

A 2011 tavaszán megalakult Magyar Sommelier Szövetség negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Sommelier Bajnokságot. A versenyre elsősorban a szakmában dolgozó pohárnokok jelentkezését várják. A verseny felépítése és lebonyolítása kapcsán a Nemzetközi Sommelier Szövetség, az Association de la Sommellerie Internationale (ASI) szabályrendszerét veszik figyelembe. Ennek megfelelően a nap az elődöntővel indul, ahol nemcsak a gyakorlati, éttermi tudásról kell számot adni, hanem egy teszt kitöltésének keretében a borászati és a szőlészeti szaktudást, valamint a világ fontosabb borterroirjainak ismeretét is bizonyítani kell.

Emellett az elődöntő része lesz egy dekantálás, valamint párlatok és borok leírása. Ebből a körből azután az a három sommelier jut tovább, aki a legmagasabb színvonalú szaktudásról adott számot, mind az elméleti, mind a gyakorlati feladatok terén. A korábbi gyakorlattól eltérően a kihívást az jelenti majd, hogy a verseny még aznap folytatódik, a délután során lezajlik a döntő is. Az idáig jutók pezsgőfelszolgálással kezdenek, majd kijavítanak egy hibás borlapot, menüsorhoz ajánlanak italokat, dekantálnak, és végül egy meglepetésfeladatot is teljesíteniük kell. Az itt legjobb eredményt elérő viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka címet egészen a következő bajnokságig. 

A Magyar Sommelier Bajnokság Elődöntőjének Kecskemét ad otthont február 11-én. A rendezvény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A döntő február 19-én lesz  a TESLA Rendezvényközpontban.