Kecskeméten nincsenek fennakadások a hulladékszállításban

2019 jan 24
Megosztás

Országosan több helyen történt már fennakadás a szemétszállításban, Kecskeméten mi a helyzet ez ügyben? -  kérdeztük Szeberényi Gyula Tamás alpolgármestert, akihez a városüzemeltetési, valamint a hulladékgazdálkodási feladatok is tartoznak.

- Kecskemét kivételezett helyzetben van, mert egyrészt stratégiai fontosságú nagyváros, másrészt van egy saját tulajdonú hulladéklerakója, ezért megkerülhetetlen a térségben a szemétszállítás terén.

- Mennyiben rontott a város helyzetén, hogy a hulladékszállítást feladta az önkormányzat és a VG Kft.-én keresztül tulajdonos lett Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-ben. 

- Magyarországnak van egy uniós vállalása, miszerint néhány éven belül jelentősen lecsökkenti a deponálandó hulladékok nagyságát és növeli a válogatott és ezzel együtt az újrahasznosítható hulladékmennyiség arányát. Ennek okán át kellett alakítani a hazai hulladékgazdálkodási rendszert, mert az túl elaprózott volt és nem lehetett volna annyi válogatóművet létrehozni, illetve gazdaságosan üzemeltetni. Ezért jöttek létre a jelenlegi, jóval nagyobb szolgáltatási területek. Ezt az átalakulási formát szorgalmazta a finanszírozási képlet is, amely szerint Kecskemét a maga 130 ezres ellátási területéhez sokkal kevesebb támogatást kapott volna, mint a jelenlegi több mint 600 ezres. Ez volt a kényszerítőhatás, ami miatt a létrejöttek az önkormányzati társulások és a kör a mai napig bővül.

- Akkor mi okozta zavart a múlt év őszén a rendszerben, volt ahol nem sikerült optimális méretű társulást létrehozni?

- Egyrészt ez is közrejátszhatott, de problémát leginkább az okozta, hogy a törvény szerint járt minden hulladékgazdálkodási cégnek egy alaptérítést, amely kiegészült egy kompenzációs összeggel azokon a területek, ahol még nem készültek el az új és hatékony hulladékválogatók. Mi is ebbe a kategóriába tartozunk. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gazdálkodását időközben átvilágították és az ellenőrzés idejére ennek a fejlesztési tételkompenzációnak a folyósítását felfüggesztették, csak a törvény szerinti alapot kapja azóta minden érintett közszolgáltató.

- Mikorra várható, hogy elkészül az új válogató?

- A pályázatot beadtuk, a kiíró kért néhány változtatást én remélem, hogy a tervek szerint 2020 első negyedévében megvalósul a beruházás.

- Azt rebesgetik, hogy addig betelik a Kisfái hulladékdepó, amely csúcsra van járatva a társulás miatt.

- Ez nem igaz, mert nem terheljük más település hulladékával a Kecskemétit. A Kisfái hulladéklerakó jelenleg  második ütemében tart, úgyhogy még bőven nem járt le a kihordási ideje. Megalapozott számítások szerint még 10 éve van ekkora hulladékforgalommal. Viszont van lehetőségünk újabb területeket is bevonni és azon tovább bővíteni a lerakó kapacitását, de hangsúlyozom, a korszerű mechanikai és biológiai válogatómű elkészülésével jelentősen csökkenni fog a deponált hulladék mennyisége.