Kecskeméten történik valami, és nem is akármi

2019 júl 21
Megosztás

A fenti mondatot Korzenszky Richárd, OSB kiérdemesült perjel mondta az Evezz a mélyre elnevezésű kiállítás megnyitóján, pénteken délután, a Tihanyi Bencés Apátság galériájában, ahol a Katona József Múzeum kortárs keresztény művészeti gyűjteménye mutatkozik be augusztus végéig. Korzenszky Richárd hangsúlyozta: nagyon sokan megkeresik, hogy nagyon jó vallási témájú alkotásaik vannak és szeretnék kiállítani, mire ő rákérdez, hogy mint alkotás is jó? Mert a művészet nem vallás, nem izmus, nem propaganda, divat, hanem az élet és a halál, az anyagi valóság, valamint a fizikai világon túli együttes kompozíciója, ettől jó és ettől egyetemes és csak ekkor időtlen, hisz felmerül benne az örök isteni gondolat - tette hozzá, majd ezt követően kitért arra a művészeti munkára, amely Kecskeméten zajlik már hosszú évek óta.  

Barkó Ágoston szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója, a Tihanyi Plébánia kormányzója Kecskemét történelmi jelmondatát hangsúlyozta: Sem magasság, sem mélység nem rettent! Négy éve, amikor először járt Kecskeméten, ismerte meg azt a mondatot és azóta rendszeresen felhasználja a tanításai során.  

Elmondta: a Tihanyi Apátságról azt mondják: a Balaton koronája, amely mindenhonnan látszik, hát e két szemlélet, a kecskeméti és a tihanyi jól kiegészítik egymást, ezt mutatja ez a példátlan kiállítás is, amelyért hálás köszönetet mondok mindazoknak, akik megrendezték és segítették a létrejöttét. 

Hozzátette: Isten békéje — ez az idei évünk mottója és Kecskemét városi gazdag művészeti gyűjteménye hozzájárul ehhez a békéhez, amelyért hálás köszönettel tartozunk Szemereyné Pataki Klaudiának, Kecskemét polgármesterének — aki családjával volt jelen a kiállítás megnyitóján —, valamint ifj. Gyergyádesz László művészettörténésznek, a tárlat rendezőjének.

Szemereyné Pataki Klaudia azt mondta a számos érdeklődő előtt: örömmel tölti el, hogy ennek történelmi kiállítóhelynek Kecskemét is emelheti a rangját, de ehhez elsősorban a művészek kellettek, akik megosztották a köz részére, a köz érdekében az alkotásaikat. Hangsúlyozta: Kecskemét a toleranciájáról híres, mély gyökerű város, sokan készítenek alkotásokat és még többen gyűjtenek nálunk, ettől egyedülálló a Katona József Múzeum gyűjteménye. Szemereyné kitért a jelenleg Kecskeméten zajló Kodály művészeti fesztiválra, majd egy Kodály idézettel zárta megnyitóbeszédét:  “Az elődök kultúrája elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának, a kultúrát nem lehet örökölni, megszerezni, megtanulni kell.” Hozzátette: szép és csöndes pillanatok mellett ezen a csodálatos hangulatú, szakrális helyen kívánom mindenkinek, hogy e kiállítás megtekintése közben a békét is találják meg a lelkükben.

Ifj. Gyergyádesz László, szintén köszönetet mondott a művészeknek a kiállításért, hozzátéve, hogy ez a folyamatosan bővülő gyűjtemény már több mint 400 darabból áll és a minőségét, a rangját jelzi az is, hogy 15 milliós országos állami keretből a Kecskeméti múzeum több mint kettőmilliót kapott belőle egy nagyméretű gobelin megvásárlására. Hozzátette: korábban keresztény tartalmú alkotások nemigen voltak és a rendszerváltást követően is nagyon lassan kezdődött meg az ilyen témájú alkotások születése. Ma már egyre több alkotás érkezik a felkérésükre - tette hozzá.

- Távlati céljaink közé tartozik, hogy ebből az egyre gyarapodó anyagból egyszer egy új állandó kiállítás jöhessen létre Kecskeméten egy arra méltó épületében. Addig is alapvető célunk, hogy a gyűjtemény élő maradhasson, azaz ne temessük el évtizedekre a műtárgyakat a múzeumi raktárakban, hanem legyen lehetősége megtekinteni azt a nagyközönségnek - mondta ifj. Gyergyádesz László.

A tihanyi tárlaton látható válogatás keretében a műfajilag igen változatos gyűjteményből (textilművészet, festészet, ötvösség, zománcművészet, szobrászat) 53 alkotó 56 műve került bemutatásra.

A kiállítás 2019. augusztus 25-ig tekinthető meg, naponta 9.00-tól 18.00-ig, vasárnap és ünnepnapokon 11.15-től 18.00-ig — a pénztár zárása: 17.30 — a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumában.