A kecskeméti ingatlan- és albérletárak a szegedivel vetekszenek

2021 okt 8
Megosztás
Kecskemét

2020-ban és 2021-ben szinte azonos átlagáron kínálták eladásra a lakóingatlanokat Kecskeméten és Szegeden. A téglalakások és a családi házak átlagos négyzetméter ára esetében csak nüansznyi különbség van a két város között, viszont a paneleik átlagára csak idén kezdett közelebb kerülni egymáshoz.

Hol feljebb, hol lejjebb

Nem lehet egyértelműen meghatározni azt, hogy a kecskeméti vagy a szegedi ingatlanpiac a drágább. Az elmúlt másfél évben ugyanis hol az egyik, hol a másik vezetett az árversenyben.

Az ingatlannet.hu legfrissebb augusztusi adatai alapján:

• a szegedi házak 10 ezer forinttal drágábbak a kecskeméti házak 420 ezer Ft/m2-es átlagárához képest,

• a szegedi téglalakások szintén 10 ezer forinttal drágábbak a kecskeméti téglalakások fél millió forintos átlag négyzetméter árához képest,

• a szegedi panellakásokat pedig 20 ezer forinttal magasabb átlagáron kínálják eladásra a kecskeméti társaik 400 ezer Ft/m2-es átlagáránál.

Mint ahogy azt korábban említettük, az első helyezett pozíciója csak ideiglenes. Az év elején például a téglaépítésű lakások kategóriájának kivételével, a Kecskemét ingatlanárai bizonyultak borsosabbnak. 

Az albérletpiacon sem más a helyzet

Kecskemét és Szeged nem áll egymástól távol az albérleti piacon sem. Mindkét megyeszékhelyen közel azonos átlagáron lehetett és lehet is kiadó lakásra bukkanni, sőt tavaly októberben teljesen megegyező bérleti díjjal rendelkeztek az ingatlannet.hu adatai alapján. Ekkor egy 50 m2-es kecskeméti/szegedi lakást havi 100 ezer forintért kínáltak bérlésre.

Tavaly október óta elég változatosan alakultak a bérleti díjak. Kezdetben csökkentek, majd ahogy emelkedni kezdett a hőmérséklet, úgy emelkedtek az átlagárak is. A látványos növekedés márciustól figyelhető meg. A folyamatos drágulás következménye pedig Kecskeméten a korábbi példában vett lakás esetében 105 ezer forint, Szeged esetében pedig 110 ezer forint lett.

A nagy forróság nemcsak az albérletárak, hanem az ingatlankeresési trendek változását is magával hozta. Korábbi trend szerint a vásárlók a déli tájolást kedvelték a fényáradat miatt. A sok napsütés azonban igencsak fel tudja melegíteni a lakást, aminek nem feltétlenül örülünk egy izzasztó nyári napon. Mivel jövőben csak melegebb nyarakra számíthatunk, az északi fekvésű ingatlanok lehetnek keresettebbek, hiszen ezek hűvösebbek szobahőmérsékletet biztosítanak.