Kecskeméti nyilatkozatháború egy le nem írt javaslatról

2020 nov 23
Megosztás

Napok óta támadja a kecskeméti ellenzéki szövetség Gaál József, társadalmi megbízatású alpolgármestert, aki a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, hogy valamelyik posztjáról le kellene mondania, mert a tervezett helyi adóelvonások nem a város érdekét szolgálják.

Mint ismert: Parrag László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt javasolta a kormánynak, hogy a járványhelyzet miatt úgy kellene csökkenteni a vállalkozások adóterheit, hogy két évre befagyasztanák a helyi adóbefizetéseket. Később változtatott a szóbeli javaslatán, miszerint ez csak kis és középvállalkozásokra lenne érvényes. A kecskeméti ellenzéki szövetség a javaslat miatt először írásban, majd pénteken a helyi kamara előtt adott sajtótájékoztatójukon szólították fel Gaál Józsefet, hogy ne asszisztáljon a város fejlesztési pénzeinek az elvonásához.

Ezt követően, Gaál József az alábbi nyilvános levéllel reagált, amelyre a szövetség hétfőn küldött viszontválaszt.

"Tisztelt Szövetség a Hírös Városért Egyesület!

A hozzám intézett nyílt levelükre az alábbi választ adom:

 Parragh László elnök úr helyi adókat érintő javaslata egy komplex csomag része, amelyről zajlanak az egyeztetések. Az alternatívák, modellek fontos eleme az önkormányzatok kieső bevételeinek kezelése.

Tisztelettel kérem, hogy ne ragadjanak ki egyetlen elemet egy olyan átalakítási folyamatból, amelynek célja a vállalkozások segítése az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának biztosítása mellett. 

Tehát semmiképp sem az önkormányzatok rovására!

Jómagam is azt vallom, amit Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere: nem az a kérdés, hogy szedünk-e vagy sem helyi adókat a vállalkozásoktól, hanem az, hogy a működéshez szükséges források rendelkezésre álljanak az önkormányzatok finanszírozásának átalakításával. Ezt több alkalommal határozottan jeleztem Parragh László elnök úr felé is.

Üdvözlettel:

Gaál József

Kecskemét MJV alpolgármestere"

"Tisztelt Alpolgármester Úr! 

Köszönjük gyors válaszát. 

Megtudtuk, hogy többször is jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Parragh Lászlónak, hogy Kecskemét MJV Polgármester Asszonyával egyetértésben, nem ragaszkodik az alapvető önkormányzati joghoz, a helyi adók közvetlen beszedéséhez, ha ezt a forrást máshonnan biztosítják a város számára. 

Azon túl, hogy ismét nyilvánvalóan az önkormányzatiság csorbításáról van szó, Kecskemét is, mint minden település, ezzel kénytelen lesz feladni az eddigi anyagi függetlenségét. A város ezután a központi költségvetés jó szándékára lesz „utalva”. Félő, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara csupán a kormánypárt végrehajtó szerveként tevékenykedik, hiszen az ő érdeke a nagyobb központi befolyás megszerzése az önkormányzatok önrendelkezése felett. 

Mi kecskemétiek, lokálpatrióta polgárokként sosem szerettük, ha másoktól kell anyagi függőségben élnünk. A kecskeméti vállalkozásokra joggal vagyunk büszkék, és joggal lehetnek ők is büszkék Kecskemétre, hiszen fejlődéséhez ők is érdemben hozzájárulnak. Értjük mi a szándékot, de higgyék el, jobb helye van szeretett városunk költségvetésében a helyi adóknak, mintsem hogy kuncsorogni kelljen a lehulló falatokért. 

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Ezúton ismét felszólítjuk, hogy tegyen eleget alpolgármesteri esküjének és Kecskemét MJV érdekeit helyezze előtérbe a kormánypártok önös, nagyhatalmi érdekeivel szemben! Ellenkező esetben mondjon le alpolgármesteri tisztségéről

Tisztelettel:

Szőkéné Kopping Rita

Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselőcsoport frakcióvezetője"