Kedvelték a Koch-borokat a düsseldorfi expón

2016 már 22
Megosztás
Kcch Csabáék a düsseldorfi borexpón

Egy pár napja érkezett haza Koch Csaba borász, aki 2014-ben elnyerte az Év Pincészete Díjat, valamint Fehér Anna, a kecskeméti Koch Borkereskedés vezetője, nemzetközi borbíráló, Düsseldorfból a ProWein-ról mely Európa - többek szerint legnagyobb és legjelentősebb - borszakmai összejövetele.

A Koch Borászat idén először vett részt a vásáron mint kiállító, amelyen március 13-15 között 126 ország 55 ezer szakmai érdeklődője látogatta meg. A rekordszámú 6200 kiállító közül legtöbben Olaszországból érkeztek (1500), a dobogó második fokára Franciaország állhatott fel (1300), míg a bronzérmes a házigazda Németország lett 1000 kiállítóval. Magyarország 40 kiállítóval képviselte magát, a Koch Borászat a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága által szervezett 250 négyzetméteres közösségi stand 22 kiállítójának egyike volt. 

Hatalmas élmény volt számunkra a boraink fogadtatása - mondta Hírösvénynek Koch Csaba.

Hozzátette: a 2015-ös Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, az új arculattal debütáló Hajós-Bajai Kadarkánk, valamint a villányi birtokról származó 2011-es Cabernet Sauvignon Classic, valamint a borászat csúcsbora a Csanád Cuvée mindkét évjárata (2011,2012) egyaránt közönség kedvenc lett. De a standunknál Elizabeth Gabay Master of Wine és L. Simon László államtitkár is megállt egy kóstolóra. 

A közösségi standdal szemben kapott helyet a Magyar Borkiválósági Program kóstolózónája ahol neves szakemberek, sommelierek tartottak tematikus előadásokat és persze kínálták is a borokat az érdeklődőknek. A kóstolózónában a Koch Borászat 2015-ös Cserszegi Fűszerese mutatkozott be — mint kiválasztott — Kielmayer Kristian és Horkay András „Easy to drink but hard to pronounce - the aromatic white varieties of Hungary” előadása során a vásár közönségének.

Idén először Magyarország is csatlakozott a „ProWein goes city” programhoz, a düsseldorfi Vindega borbár és borkereskedésben a „Spitzenweine aus Ungarn” kóstoló során csaknem száz érdeklődő hallgathatta meg Markus Del Monego MW és sztár sommelier előadását, és kóstolhatót magyar borokat — köztük Koch Cserszegit is —, magyar fogások és zene kíséretében.

Amikor éppen nem a stand mögött álltunk mi magunk is a nyakunkba vettük a vásárt, sok érdekes és, különleges kiállítót felkerestünk, többek között német rizlingeket - mesélte Fehér Anna. Hozzátette: személyes kedvencünk a német Koch Borászat rizlingje volt, bár lehet, hogy a név miatt kissé elfogultak vagyunk vele, de nagy élmény volt a Mondus Vini Nemzetközi borverseny 200 győztes borába belekóstolni, vagy olyan különlegességekbe, mint a Dél-Afrikai és Ausztrál borok, vagy a zárónapi izraeli, illetve libanoni borok.  

Koch Csaba hozzátette: hatalmas élményként éltük meg a ProWine-t, melynek reményeink szerint a közeljövőben gazdasági vonatkozásai is lehetnek, ezért mindenképpen szeretnénk ismét kiállítóként részt venni a világ legjelentősebb borexpóján.