Kereskedelmi tévécsatornák munkatársának adta ki magát a csaló

2017 nov 9
Megosztás
tvszpot

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy dánszentmiklósi férfivel szemben, aki kereskedelmi tévécsatornák munkatársának adta ki magát és egykori iskolatársaitól azzal az ígérettel szedett ki pénzt, hogy mint adományozók, jótékonysági nyereménysorsoláson értékes nyereményekhez jutnak.

A 32 éves dánszentmiklósi férfi 2015-ben több egykori iskolatársát megkereste azzal, hogy kereskedelmi tévécsatornák alkalmazásában áll és feladata az, hogy beteg gyermekek javára gyűjtést szervezzen. A vádlott az ismerőseinek valótlanul azt állította, hogy az összegyűlt pénzt egy műsor vagy egy bál keretében fogják átadni és ott értékes nyereményekhez jutnak az adományozók is. Valójában a férfi egyik televíziós csatornánál sem dolgozott, nem volt sem adománygyűjtési, sem nyereményakció szervezésével megbízva. A vádlott célja kizárólag az volt, hogy régi ismerősei pénzét megszerezve rendszeres haszonhoz jusson.

A vádlott kihasználva ismerősei bizalmát, azzal az ígérettel vette őket rá a pénzek átadására, hogy a tévécsatorna jótékonysági nyereményjátékán elintézi, hogy az 1 millió forintos díjat az ismerős nyerje meg. A vádlott ígérete szerint ehhez a kiszemelt áldozatoknak csupán adakozniuk kellett. Volt, akit azzal szedett rá, hogy gépkocsit is ki fognak sorsolni a rendezvényen, de az ebben való részvételhez további befizetésre van szükség.

A vádlott a rászedett ismerőseitől alkalmanként 100 ezer és 235 ezer forint közötti összegeket kért és kapott.

A vádlott mintegy fél évig folytatta csalárd tevékenységét, mellyel összesen több mint 1 millió forint jogtalan haszonra tett szert.

A megvádolt férfinek emellett még azért is felelnie kell, mert egy ismerősétől devizahitel kiváltására úgy kért és kapott kölcsön 600.000,- Ft-ot, hogy annak visszafizetése nem állt szándékában és arra lehetősége sem volt. A becsapott ismerős hiába kérte többször is a vádlottat tartozása rendezésére, ő mindig halogatta és valótlan indokokkal magyarázta a visszafizetés elmaradását.

Az ügyészség a büntetett előéletű férfit összesen 7 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalással vádolja. A vádlott a fenti csalásokat korábbi felfüggesztett börtönbüntetések próbaideje alatt követte el, ezért az ügyészség vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a korábbi büntetéseinek végrehajtását is rendeljék el.

A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.