Keresztállítás Nyárlőrincen

2021 jún 28
Megosztás

A magyar Alföld tájain állított keresztek szerepe, küldetése az volt, hogy figyelmeztesse az embereket Jézus Krisztus értünk hozott áldozatára, útmutatására. A keresztállítások inkább a XIX. században, a XX. század első felében voltak gyakoriak, Istennek hála az utóbbi évtizedekben ismételten sor került keresztállításokra.

Június 20-án, vasárnap a nyárlőrinci határban került sor egy keresztszentelő alkalomra. A rekkenő hőség ellenére közel kétszáz fő jelent meg az eseményen.

A rendkívüli meleg ellenére az esemény szépségét talán az időpont adta. Tóth Árpád versét idézve:”Fénylő búzatáblák között” került sor az ünnepélyes eseményre. A búzatáblák Isten ajándékát az életet jelképezték.

A kereszt felszentelését Bagi Ferenc lakitelki plébános és Kókai Géza szintén lakitelki református lelkész végezték.

A keresztállítás költségeit Kovács Sándor ismert kecskeméti építész és testvére Anna fedezték. Szintén támogatta a kivitelezést Tormási Zoltán helyi vállalkozó. Az beruházás oka részükről a hála, és Krisztus dicsőségének hirdetése volt.

A kivitelezés esztétikuma a Bertus és fia kőfaragó vállalkozás munkáját dicséri.

Az alkalmon többek között ismert személyiségek: Szarka Balázs az UNIVER elnöke, Pénzváltó István Nyárlőrinc polgármestere is megjelentek.

Károlyfalvi József