A kertészkedés mély nyomot hagy a gyerekekben

2020 május 25
Megosztás

Kertészkedni minden életkorban szórakoztató kikapcsolódás és egyben az egyik leghasznosabb szabadidős tevékenység. A közös kerti munkák a gyerekekkel jó alkalmat biztosítanak arra, hogy olyan tudásnak a birtokosai lehessenek, melyek a későbbiekben busásan kamatoznak majd. A kert az a helyszín, ahol az összes érzékszervüket használják: a kézügyességet, szaglást, tapintást, szín- és formafelismerő képességet. Megérinthetik a gyümölcsöket, zöldségeket, virágokat, miközben magukba szívják a kert, a természet illatát.  Megismerkedhetnek a rovarok természetével, a természetes közegükkel. Mindeközben a veteményes-, gyümölcsös- és virágoskert vidám színteret biztosít a színpompás növények számára. 

Ha megtehetjük, alakítsunk ki a gyermekekkel saját kertet az udvaron, vagy akár az erkélyen balkonládába is ültethetünk virágokat, zöldségeket, fűszernövényeket, melyekről ők maguk gondoskodhatnak. Ezzel a módszerrel észrevétlenül útra indítjuk bennük a felelősségtudat kialakulását, illetve a türelem erényét, hiszen az elszórt mag látványos megjelenéséhez időre van szükség. És már el is érkeztünk a sikerélményhez, ami a magabiztosság egyik alappillére. A magból előbukkanó palánta látványa örömforrás a gyermek számára, hiszen a gondoskodásának eredménye született. 

A sok hasznos képesség fejlesztése mellet a kertészkedés folyamán felszínre hozhatjuk a kreativitást, a fantázia fontosságát is.  A gyermekek élénk képzeletét kihasználva, bármilyen ültetésre alkalmas tárgyat megfesthetünk velük közösen. Az lehet akár egy használaton kívüli autógumi - ami egyben megismerteti a gyermeket az újra hasznosítás fogalmával - vagy fadézsa, hordó, virágcserép. Ötletes megoldással a kiskert ékességei lehetnek azok, amiket megterveztünk, együtt hoztunk létre. 

A friss levegőn végzett fizikai munka, a kiskapák, a gereblye ügyes használatának megtanulása, a gyomlálás, ültetés, locsolás mind-mind érdekes, egészséges és hasznos tevékenység. A gyermekek kertészkedés közben megismerkedhetnek az időjárási viszonyok és a növények egymáshoz kötődő kapcsolatával. A személyes tapasztalatoknak köszönhetően mélyebben raktározódik el a kis fejükben a tudás, amit a későbbiekben kerti munkák megfigyelésével, megtanulásával hasznosítani tudnak majd.

Sok szülő számára nem ismeretlen fogalom, hogy gyermeke válogat, a zöldséget, gyümölcsöt háttérbe szorítva inkább a nassolást helyezi előtérbe.

Pedig már gyermekkorban lerakhatjuk a tudatos és egészséges táplálkozás alapjait. A közös kertészkedés, a saját kert erre is kiváló lehetőséget biztosít. Hiszen a maga által nevelgetett borsót, paradicsomot, vagy szamócát szívesebben megkóstolja, mivel a sajátnak még az íze is más. Az pedig hab a tortán, ha nyersen kebelezi be a már fogyasztásra alkalmas termést. Persze annak is meg van az előnye és természetesen a varázsa is, ha a kertben szedett, együtt feldolgozott alapanyagokból készült főttételt fogyasztjuk el ebédre.

A kertben közösen eltöltött minőségi időnek köszönhetően a gyermekben mély nyom marad, melyet majd egykor elmesél saját gyermekének, átadja tapasztalatait, örökül hagy.

A Slow Food-CE projekt egyik fő célkitűzése a gyermekek tudatosságra nevelése, az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása. Ezekre a dolgokra a Slow Food piacokon kóstolókkal, termelői előadásokkal, gyermekek részére szervezett táborokkal, rajzpályázatokkal, kiadványokkal hívják fel az érintettek figyelmét.