Kész a tatárszentgyörgyi ivóvíz-korszerűsítés

2014 szep 9
Megosztás
a tatárszentgyörgyi új szűrőház a vízműtelepen

A terveknek megfelelően augusztus végén megkezdődött Tatárszentgyörgy község új ivóvízkezelő rendszerének a próbaüzeme, amellyel az eddiginél még egészségesebb vezetékes vízhez jutnak biztonságosan a településen élők.

 

Új épület és ülepítő medence áll a tatárszentgyörgyi vízműtelepen. Ezek mind az elkészült modern ivóvíz-kezelési rendszer tartozékai. A teljesen új épületben kaptak helyet azok a tartályok és szűrőberendezések, amelyek segítségével a szigorú uniós határérték alá szorítható hosszú távon az ivóvíz vas- és mangántartalma.

Mivel a település kifogástalan minőségű ivóvízzel való ellátása az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozik, ezért a kútvizek kezelése érdekében megoldást kellett találnia Tatárszentgyörgy Község Önkormányzatának. 

A szakemberek az előkészítési tervezés során megvizsgálták, hogy a tatárszentgyörgyi ivóvízrendszert más környékbeli rendszerre csatlakoztatják, de azok jelentős része nem rendelkezik átadható szabad kapacitással. Újabb vízbázisok létesítése estén pedig valószínűsíthető volt, hogy a kinyert vizek a jelenlegihez hasonló összetétellel rendelkeznek, így nem biztosítanának tisztítás nélküli, károsanyag-határérték alatti ivóvizet. Egyedüli megoldást csak a létrehozott vízkezelő rendszer biztosíthat, amelynek megvalósítására az önkormányzat pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretén belül.

A sikeres pályázatra Tatárszentgyörgy Község Önkormányzata 128 millió 16 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, amely az összköltség kilencven százaléka. A fennmaradó önerőt a Belügyminisztérium Önerő Alapja biztosította, amelyet szintén sikeresen pályázott meg a tatárszentgyörgyi önkormányzat.

A próbaüzem novemberig tart, ez idő alatt a szakhatóságok folyamatosan vizsgálják az ivóvíz összetételét, majd véglegesítik az új vízkezelő rendszert. A beruházás kivitelezője a Fehér Holding Zrt.