Két büntetőügy egy csapásra

2023 jún 20
Megosztás

Visszakapta ellopott gépeit egy vállalkozó, mégsem lehet felhőtlen az öröme. A rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös fellépésének eredményeként kiderítette, hogy a támogatásból vásárolt építőipari eszközök a valóságban jóval értéktelenebbek voltak, mint azt a pályázaton részt vevő cég a támogatónak megjelölt. A vállalkozó a pénz nagy részét zsebre tette.

Európai Uniós költségvetésből kapott támogatást évekkel ezelőtt az a cég, amely túlárazva vásárolt munkagépeket építkezésekhez. Az eszközök valós értékét a vállalkozó nem közölte a támogatást nyújtóval, így megtévesztő magatartása miatt sokkal több pénz ütötte a markát, mint ami valójában járt volna. A NAV pénzügyi nyomozói a rendőrséggel együttműködve fedték fel az ügy rejtelmeit.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozása során visszaszerezte azoknak az építéshez használható munkagépeknek mintegy kétharmadát, amelyeket tavaly augusztusban lopták el egy lajosmizsei telephelyről.A nyomozás során az ellopott gépek tulajdonosa, úgy nyilatkozott a rendőröknek, hogy azokra korábban támogatást vett fel és az értéke 166 millió forint.

A Bács-Kiskun megyei nyomozók a kamerafelvételeket elemezték, melyen látható, hogy egy ismeretlen kamionra pakolják az ipari gépeket.

Az adatgyűjtések és a helyszínen rögzített nyomok alapján a vármegyei rendőrök a főkapitányság „Hírős kommandósaival” idén február 22-én megjelentek Monoron és Üllőn. Előbbi helyszínen 2 férfit fogtak el. Az Üllőn elfogott férfi a jelenlegi adataink szerint a lopás kitalálója volt. A bűncselekménnyel gyanúsítható férfiak beismerő vallomást tettek, és az egyik gyanúsított azt is megmutatta, hogy keresett pótkocsi egy üllői nyilvános parkolóban áll, amiben az ellopott gépek találhatóak. A raktérben a 65 gépből 45-öt találtak meg. További két gépet a későbbiekben még lefoglaltak a nyomozók. A kirendelt szakértő véleménye szerint az ellopott 65 gép összértéke 28,5 millió forint.

A monori elfogások során őrizetbe vett férfiak bűnügyi felügyelet alatt állnak.  Az Üllőn elfogott férfit őrizetbe vettek és kezdeményezték letartóztatását, amit az illetékes járásbíróság el is rendelt. A nyomozás során további két üllői férfit is kihallgattak gyanúsítottként a rendőrök, akik a gyanú szerint felpakolták az ellopott gépeket a kamionra.

Június 15-én a lefoglalt 47 terméket a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai visszaadták a sértettnek Kecskeméten.

A rendőrségi eljárás során kiderült, hogy az ellopott munkagépek már a beszerzésük idején jóval kevesebbet értek, mint amit a támogatásban részesülő cég megjelölt. A munkagépeket megvásárló vállalkozás a gépeket olyan banki kölcsönből tudta fedezni, amely az Európai Unióból származó, vissza nem térítendő pénzösszeget is tartalmazott.

A NAV budapesti nyomozói költségvetési csalás bűncselekmény miatt folytatnak eljárást.

Megalapozott gyanú van arra, hogy a munkagépekre vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó, összesen 148 millió forintot kérelmező cég képviselője megtévesztette a kölcsönt nyújtó bankot, ezzel okozott vagyoni hátrányt az Európai Uniós költségvetésben.

A pénzügyőr nyomozók a rendőrség által visszaszerzett munkagépeket lefoglalták és gyanúsítottként hallgatták ki a munkagépeket vásárló, és a gépek rendőrség általi visszaszolgáltatására megérkező tulajdonost. Amennyiben bűnössége beigazolódik, tettéért akár nyolc év letöltendő büntetést is kaphat.

 

.