Két hétre leáll a kecskeméti Mercedes gyár

2020 már 17
Megosztás

A COVID-19 világjárvány miatt a Daimler-csoport úgy döntött, hogy két hétre felfüggeszti európai egységeiben a termelést. Az intézkedés a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira is vonatkozik, és mint a cég közölte, még ezen a héten életbe lép.

Bár a közlemény konkrétan nem tér ki a kecskeméti üzemre, úgy tudjuk a gyárban dolgozóktól, hogy itt is leállítják a gyártást. A cég későbbre ígért hivatalos tájékoztatást.

Indoklásul annyit közöltek még, hogy a globális ellátási láncok jelenleg nem képesek fenntartani a gyártáshoz elégséges szintet. Az intézkedések időtartama a fejleményektől függ.

A cég azt is kiemelte, hogy a járvány Daimlerre gyakorolt gazdasági hatásainak mértékét egyelőre nem lehet megfelelően meghatározni vagy megbízhatóan számszerűsíteni.

Az európai autógyárak és motorgyártó részlegek egymás után állnak le. Kedden a győri Audi jelentett be üzemszünetet, nem sokkal később pedig a motorokat előállító szentgotthárdi Opel-gyár is időleges bezárásáról döntött.

A gyártók hangsúlyozták, hogy nemcsak a közvetlen járványveszély, hanem az autókereskedelem és a beszállítói láncok összeomlása miatt van szükség az intézkedésre.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban a cég legutóbbi tájékoztatatása szerint 4400-an dolgoznak.