Két körzetet visz a DK, a többit az MSZP Bács-Kiskunban

2017 dec 22
Megosztás
Molnár Gyula, Király József

A Kecskeméti 1-es, valamint a kiskunhalasi választási körzetet viszi a DK, az MSZP-vel megkötött megállapodás alapján Bács-Kiskun Megyében. Ennek tükrében végül Király József indul az MSZP színeiben, több ellenzéki párt támogatásával, a másikban pedig - igaz még a DK nem jelentette be hivatalosan, de nagy valószínűség szerint Szőkéné Kopping Rita önkormányzati képviselő indul. A kiskunhalasi jelöltet még nem lehet tudni, az is lehet, hogy a fővárosból ejtőernyőz be valakit a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció.

Az MSZP több körzetben indít saját jelöltet, mint a DK. 60-46 arányban osztotta el a 106 egyéni választókerületet két párt. Gyurcsányék kevesebbet kaptak, mégis örülhetnek, mert elérték: nem lesz közös lista. Karácsony miniszterelnök-jelöltsége és a Párbeszéd helyzete nem egyértelmű.

Az egyéni körzeteket illetőn megállapodtunk, hogy nem indulunk egymással szemben – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerda délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével közösen tartott.

Kedden már írtunk arról, hogy az egyéni körzetekben sikerült megállapodnia a két pártnak, ám közös listát nem állít az MSZP és a DK. Most a választókerületek elosztásának arányát is megtudtuk – erre délelőtt mindkét párt elnöksége rábólintott.

  • Az MSZP 60,
  • a DK 46 egyéni választókerületben indít saját jelöltet.

Az arányokat Molnár szerint a „pártok jelenlegi támogatottságának arányában” fogadták el. „Ez egy korrekt és tisztességes megállapodás”, a közvélemény-kutatások átlaga is ezt tükrözi.

A megállapodás szerint semelyik párt nem indít saját jelöltet a másik körzetében. Vagyis az egyes körzetekben vagy MSZP-s, vagy DK-s jelölt lesz. 

A megállapodás másik fontos pontja, hogy nem lesz közös lista. Vagyis bár a DK 16-tal kevesebb körzetet kapott, Gyurcsány örülhet, hiszen az ő koordinált indulásos forgatókönyve érvényesült. Gyurcsány újra nem szarozott, jelentette:

a DK világos politikai irányt követett, önálló listán indulunk, a listát én fogom vezetni, az első 30 helyről a DK elnöksége döntött.

Molnár Gyula azt mondta, hogy bár tudomásul vették a DK-féle külön listát, „továbbra is azt szeretnénk kinyilvánítani, hogy ha lesznek további partnerek a közös vagy egymás ellen nem indulásban, készen állunk további szereplőket bevonni”.

Ezt Gyurcsány is megerősítette: nem mondtak le arról, hogy a legfontosabb (nyerhetőnek ítélt) körzetekről az Együttel, az LMP-vel és a Momentummal tárgyaljanak a koordinációról. Hogy csak egy balos jelölt maradhasson a Fidesszel és a Jobbikkal szemben. Molnár világossá tette, hogy a Jobbikkal nem lesz tárgyalás és koordináció.

Az Együtt közleményt adott ki a bejelentés után. "Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc mai sajtótájékoztatója szerint pártjaik nyitottak más pártok bevonására is a koordinációba.

Az Együtt készen áll arra, hogy még karácsony előtt megállapodjon az egyéni választókerületi koordinációban. Az Együtt ebbéli szándékáról Juhász Péter a mai napon levélben értesítette Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc pártelnököket."

A sajtótájékoztatón kiosztották az MSZP-DK megállapodást. 

Eszerint a DK indíthat a kecskeméti 1-es, a kiskunhalasi, a pécsi 2-es, a mohácsi, a békéscsabai, a békési, a miskolci 1-es, az ózdi, a sátoraljaújhelyi, a szentesi, a székesfehérvári 1-es, a dunaújvárosi, a sárbogárdi, a győri 1-es, a csornai,  a debreceni 2-es és 3-as, az egri, a jászberényi, a karcagi, az esztergomi, a salgótarjáni, a budakeszi, a szentendrei, a váci, a dunakeszi, a vecsési, a ceglédi, a kaposvári, a barcsi, a nyíregyházi 2-es, a kisvárdai, a mátészalkai, a dombóvári, a körmendi, a balatonfüredi, a keszthelyi és a nagykanizsai körzetben jelöltet.

A fővárosban a DK a II., a IV. (Újpest), a VII., a VIII., a XI., a XII., a XV. (Rákospalota), a XVI. kerületben indíthat jelöltet. Vagyis a fővárosban az MSZP 10 helyen indul.

Ebből az látszik, hogy Gyurcsányék állíthatnak jelöltet olyan régi MSZP-s helyeken, mint Újpest, Dunaújváros vagy Salgótarján. A szegedi körzetek viszont, amelyekhez Botka László mindenképp ragaszkodott, megmaradtak az MSZP-nek.

Forrás: Index

Fotó: Tancsa János

 

Legolvasottabb: 
Bekerüljön az "Legolvasottabb" rovatba
Hírös city slider ajánló: 
Igen