Kétszáz millió forintos hűtlen kezelés egy Pest megyei takarékszövetkezetben

2017 szep 20
Megosztás
takarékszövetkezeti méhecske

A Dabasi Járási Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat egy takarékszövetkezet két vezető tisztségviselőjével szemben, akik 12 év alatt mintegy 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a cselekményeikkel.

A bűnügy két vádlottja, két nő egy Pest megyei takarékszövetkezet vezető tisztségviselőiként dolgoztak. Mindkettőjük feladata volt a pénzintézet gazdasági tevékenységének szakmai irányítása. A takarékszövetkezet működését a rá vonatkozó jogszabályok és a takarékszövetkezet alapszabálya határozta meg. A két asszony azonban munkáját gyakran e szabályokkal szembe menve, a helyben kialakult gyakorlat szerint végezte.

A két vádlott 2001 februárjától 2013 júliusáig a rendes vagyongazdálkodás szabályait számos ponton megszegte.

A takarékszövetkezet egy közbenső cége útján éveken keresztül összesen közel 60 millió forintot fizetett egy informatikai szolgáltatást nyújtó cégnek anélkül, hogy ténylegesen igénybe vette volna a szolgáltatást.

A vádlottak a pénzintézet kintlévőségeinek rendezésére megbíztak egy céget, aminek teljesítés nélkül több mint 7 millió forintot utaltak át.

Az egyik vádlott a takarékszövetkezet képviselőjeként a saját, társa és munkatársaik részére több életbiztosítási szerződést kötött. A másik vádlott pedig ellenjegyezte azt, hogy az összesen 170 millió forintot kitevő biztosítási díjat éveken keresztül minden esetben a takarékszövetkezet fizesse meg.

A vádlottak egyike 240 millió forint, társa 180 millió forint vagyoni hátrányt okozott a takarékszövetkezetnek a vagyongazdálkodási követelmények folyamatos megszegésével.

A Dabasi Járási Ügyészség folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja a két nőt.