Kezdődik a kecskeméti egyetem építésének második üteme

2022 szep 15
Megosztás

Folytatódik a kecskeméti CAMPUS építkezése. A második ütem munkálatai 2022. szeptember 15-én elindulnak és a beruházás keretében egy felsőkategóriás irodaház, két elemből álló kollégiumi épületegyüttes és az Izsáki út felett átívelő gyalogos híd jön létre. Az épületek energia ellátása a hosszútávú fenntarthatóságra, megújuló energetikai megoldások használatára épül. 

A kecskeméti CAMPUS beruházás célja, hogy Kecskemét „Nyugati Kapu” fejlesztési övezetében egy korszerű szellemi és infrastrukturális központot, és a Neumann János Egyetem hallgatóinak egy a nemzetközi trendek követelményeinek is megfelelő oktatási helyszínt és a kényelmes lakhatáson felüli közösségi élményt is nyújtó kollégiumot hozzon létre. 

Az Izsáki út felett áthaladó híd a CAMPUS projekt egyik fontos téreleme, amely a városlakó közönség részéről a legnagyobb érdeklődést váltotta ki.

Jó hír, hogy a mostani építkezés a híd kivitelezésével kezdődik annak érdekében, hogy az Izsáki út fejlesztésével és négysávos bővítésével párhuzamosan haladjanak a munkálatok és a projekt ne okozzon a későbbiekben fennakadásokat a város életében.

A Híd funkciója, hogy megoldja a négysávos út két oldala közötti biztonságos átjutást és a segítse a forgalomszabályozást, a torlódások csökkentését. 

Szintén újdonság lesz Kecskemét életében az Izsáki úttal párhuzamosan, az Oktatási Épület szomszédságában felépülő 5.280 m2 hasznos területtel rendelkező kétszintes irodaépület, melyet az egyetem profiljának megfelelő és a duális képzésben résztvevő piaci szereplőknek terveznek bérleményként értékesíteni.  

A kecskeméti felsőoktatás szempontjából a legjobban várt fejlesztés a két elemből álló kollégiumi épületegyüttes, amely már az egyetemvárosi funkciót szolgálja azáltal, hogy 600 férőhelyet biztosít az egyetem hallgatói számára. A CAMPUS Kollégium fejlesztése lehetőséget ad a Neumann János Egyetem jelenlegi homokbányai kollégiumának átalakítására és a lakhatási kapacitás bővítésére.  

A korábbi beruházáshoz hasonlóan az új épületek energia ellátása is megújuló energetikai megoldásokat tartalmaz, földhőszonda és napelemes rendszerek biztosítják az üzemeltetéshez az energiát a későbbi fenntartható működtetés érdekében, és a kivitelezés maga is rendelkezik a legszigorúbb zöld minősítéssel. A CAMPUS projekt segítségével Kecskemét városa folytatja azt a már megkezdett folyamatot, hogy a hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő oktatási rendszerével bekapcsolja a régiót a tudományos és szellemi élet vérkeringésébe.

A teljes beruházás a tervek szerint 2024 végére készül el.