Kisasszony Napja a Máltai Szeretetszolgálatnál

2019 aug 31
Megosztás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete, közös jelmondatuk:

„Hit-hűség a szegények szolgálatában – Tuito fidei et obsequium pauperum”

A Máltai Lovagrend 1000 éves története bővelkedik küzdelmekben, váratlan fordulatokban, azonban tevékenységében – még a legvérzivatarosabb években is – központi szerepe volt/van a karitásznak, a szeretet szolgálatnak.

Szeptember 8-a, a hagyomány szerint Szűz Mária, Jézus Krisztus édesanyjának a születésnapja, ahogy a magyar népnyelv kedvesen mondja: Kisasszony napja.

A máltaiak és a Mária tisztelet szoros egységet alkotnak, tekintettel arra, hogy római katolikus Lovagrendről van szó. Ezt a kapcsolatot számos szép legenda övezi, de több történelmi esemény is fűződik hozzá.

A Filermói Boldogasszonyt - Máriát ábrázoló képet - a Jeruzsálemből elűzött és Rhodosz szigetén letelepedett lovagok találták meg egy hegyen. A képet a lovagok kincsként őrizték, óvták, s amikor a törökök Rhodoszt is elfoglalták, Máltára is magukkal vitték.

Málta szigete a XVI. században a Lovagrend kiemelkedő Nagymestereinek vezérletével a kereszténység tengeri védőpajzsa volt az Oszmán Birodalom ellenében, éppúgy, mint hazánk Közép-Európában.

1565. szeptember 8-án a törökök feladták a sziget ostromát, amely már 4 hónapja tartott. A szakadatlan ütközetben mindössze 9 000 katona védte a szigetet 50 000 támadóval szemben, 6 év múlva a híres Lepantói csatában a máltai lovagok vezérhajóját díszítette, védte a kegykép.

Ez az ütközet a keresztény hadiflotta teljes győzelmével végződött. Ezért tisztelik és ünneplik a máltaiak szeptember 8-át, Kisasszony napját.

A sok-sok háború, csata sem szüntette meg a máltaiak humanitárius tevékenységét; a korszaknak legmagasabb orvos-technológiai és kényelmi berendezésű ispotályait, kórházait hozták létre. 

A rend szabályzata így fogalmaz:

„Uraink, a betegek”, a múltban és a jelenben is felebarátainkat szolgáljuk.

Gyakoroljuk az irgalmas szeretetet mindig, mindenhol, mindenkor.

A Szeretetszolgálat, mint segélyszervezet ezt a gondolkodásmódot és hitvallást kívánja tükrözni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportja, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Kecskeméti Szervezete és a Római Katolikus Főplébánia szervezésében 

2019. szeptember 6-án, 17:15 órai kezdettel Kisasszony Napja alkalmából ünnepélyes terményáldásra kerül sor Kecskeméten, a Szent István szobornál, melyet 18 órakor Szentmise követ.

Az ünnepségre szeretettel várják a kedves testvéreket!