Kiválasztották a nemzet és Bács-megye legjobb szörpjét

2018 már 26
Megosztás
szörpök

A II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny keretein belül került kiválasztásra Bács-Kiskun Megye Szörpje a soltvadkerti versenyen március 23-án. Március 25-én a kiskõrösi Duna-Tisza Közi Agrárexpo adott otthont a díjátadó ünnepségnek, ahol Font Sándor országgyûlési képviselõ a parlament Mezõgazdasági bizottságának elnöke és Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara alelnöke adta át a II. Nemzeti Szörp- és Lekvárverseny elismeréseit a legjobb nemzeti szörpök és lekvárok termelõinek. A Bács-Kiskun Megye Szörpje elismerõ kitüntetést és díjat idén már második alkalommal ítélte oda a zsûri, melyet Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyûlés elnöke adott át Bóna Angélának  Mézes turbolya szörpjéért

A szakmai zsûri szigorú kritériumok mellett értékelte a sok-sok finom és különleges nedût, amelyek közül a megyei szörpök még további négy értékelési szempont alapján kerültek vizsgálatra. A szakmai zsûri által adott pontokon felül számított, hogy minél inkább honos, tájra jellemzõ fajta legyen a szörp alapanyaga, a termesztés feltételeinél minél inkább közelebb álljon az organikus gazdálkodáshoz, természetes körülményekhez. Külön fontos értékelési szempont volt a hozzáadott kiegészítõ adalék mennyisége, egészségre gyakorolt hatása, valamint az esztétikai megjelenés is sokat hozhatott a pontok összesítésénél.

Az idei bajnok mézes turbolya szörp különlegességét kiemeli, hogy turbolya a magyar konyha egyik régi, elfelejtett fûszernövénye.

Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az ánizsra emlékeztetõ szagú, édeskés ízû, egynyári növénnyel már a rómaiak is elõszeretettel ízesítettek. Most a megye szörpjeként újra felfedezhetjük ezt a különleges növényt, amely az Alföldön akácosok aljnövényzeteként fordul elõ leginkább.

A második alkalommal meghirdetett Bács-Kiskun Megye Szörpje verseny célja évrõl-évre, hogy a megyei termékeket népszerûsítése, határon innen és túl. A versenyen résztvevõ szörpök szakmai megmérettetése mellett fontos, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ezúton is el tudja ismerni a megyei a szörpkészítõk áldozatos munkáját és kellõ figyelembe tudja részesíteni kiemelkedõ színvonalú termékeiket. A megyei szörp bajnok egy évig viselheti a megtisztelõ címet és öregbítheti megyénk élõ hagyományait.