Koch Csaba új borai máris aratnak

2018 nov 14
Megosztás
Koch Csaba

Egy borász minden év elején csak annyit mond: minden jó, ha a vége jó. Ezért a Márton Nap nem csak az új bor ünnepe, hanem az éves számadásé is, miben döntött rosszul gazda és mit adott hozzá a jó Isten a szőlőhöz.

Koch Csabának szakmailag elsöprő éve volt a 2018-as. Egész évben tarolta boraival az elismeréseket, a Winelovers 100 borversenyen rozé kategóriában a 2017-es Hajós-Bajai Prémium Cabernet Sauvignon Roséja lett a kategóriagyőztes, amely ezt megelőzően aranyérmet kapott a XIX. Országos Rosé Borversenyen, az Országos Sygenta Borversenyen, de Magyar Borkiválóságnak, valamint Bács-Kiskun Megye Legjobb rosé borának is ezt választották.

A közelmúltban aztán a hajós-bajai termelő első magyar borászként bekerült a gasztronómiai lovagrend tagjai közé, amelynek névadója a francia konyhaművészet talán legnagyobb alakja. Az elismerés egyben azt jelenti: Koch Csaba hajós-bajai és villányi borai mostantól a csúcsgasztronómia szerves részét képezik.

A 2018-as év kiadós tortáján a marcipándísz az, hogy a jelölések alapján Csaba bekerült az Év Bortermelője díj utolsó körébe, ahol öt kiváló hazai bortermelő közül — Balla Géza(Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék) — kerül ki az idei legjobb. A jelöltek közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2018-as Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A jelöltek a "Borest a Bor Akadémián" elnevezésű rendezvényen mutatkoznak be majd személyesen és boraikkal november 22-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Szóval, egy  előfutammal vágott neki Koch Csaba, hogy bemutassa  november elején az idei borait, az általa nyitott Koch Borház Kecskemétben, ahol pinceáron lehet megvásárolni az ország legjelentősebb borvidékeinek a minőségi borait.

A welcome drink a házigazda szíve csücske, egy 2016-os Koch Chardonnay Brut pezsgő volt, amely abszolút saját, palackban erjesztett és érlelt tradicionális nyers pezsgő (Méthode traditionelle), amely sok francia Champagnet is lepipál, hiszen expedíciós likőr hozzáadása nélkül készült. Kovászolt kenyérre hintett zöld fűszeres krémes hab, ami idővel még határozottabb ízorgiává fog válni, persze, ha marad belőle, hiszen nem nagy tételek készülnek a kézimunka-igényes pezsgőből a Koch Pincészetben, de aki belekóstol, az valóban egy élménnyel lesz gazdagabb.

A borsor idei első tétele természetesen a borászat fehér zászlóshajója, az új prémium Irsai Olivér, amelyet soha ennyire korán még nem szüretelt le Koch Csaba, de ez egy ilyen nyár volt és július közepén kellett megkezdeni a bogyózást. A bor még természetesen harsog, érződnek a zöld jegyek, kissé szokatlannak tűnik, mégis magával ragadja az Irsai kedvelőket, ígéretes tétel lesz, akárcsak a gazda prémium Cserszegi Fűszerese, amely a pincészet egyik legnépszerűbb fehér bora külföldön. A Koch-kínálat nagy fehér kuriózuma még a Chardonnay, amelyből az idei mellett egy kis hordóval bolondított korábbi évjáratot is kóstolhatott a vendégsereg nagy-nagy megelégedésre. 

Koch Csaba őszinte borász, nem titkolja a szakmai gondjait, dilemmáit, ezért élvezetes minden borest, amit ő tart. 

A nagy melegben bonyolított szüreti gondok mellett kiderült az is, hogy még nem áll kóstolásra méltó állapotban a pincészet Cabernet Sauvignon és Kékfrankos roséja, valamint a rosé cuvée sincs számára még egyben, ezért nem is hozta el azokat, mert nem a mihamarabbi megjelenés, a minél jobb minőség számít - vallja a gazda.

Persze,  nem maradt rosé nélkül a nagyérdemű, mert a korán szüretelhető Néró már a palackokban volt. Koch Csaba az Alföld új slágerbora kapcsán nagyon tiszteletreméltóan megemlítette, hogy a Néró karrierje Szentpéteri Attilának köszönhető. Az, hogy a 2018-as Néró babérjai melyik borászt illetik majd, még nem lehet tudni, hisz a sor egyre bővül, de valószínűleg Koch Csabáé ott lesz a dobogósok között. Ettől függetlenül már nem lehet panasza az útra kelt roséira,  mert a Márton Napi borkóstolót követően a Koch Borászat Frisch rozé cuvée bora lett az első Bács-Kiskun megyei  bormustra kategóriabora. Ez a prémium rosé nagy jövő év előtt áll, akkor vajon mit tud még a több?

Márton nap ide, vagy oda, nincs bor múlt nélkül, így Koch Csaba megvillantotta a másik, a villányi énjét, amely elképesztően jól iható vörös háziasításokból állt, meg egy nagy kedvencből, amit már csak ő prezentál évek óta, a nagy Kadarkatitok. A Koch Borászat kadarkái ugyanis magukban hordozzák a régmúlt egyszerűségét, a fajta mindennapiságának filozófiáját, ettől olyan népszerűek a piacon. Az est során egy 2016-os Kadarkát kóstolhattunk, de már az is kifogyó tétele a pincészetnek.

Aztán jött a francia módi, egy Bordeaux-i, játszi könnyedséggel majd a pincészet nagyágyúja a házigazda kisfiáról elnevezett Csanád Cuvée, amelyben tényleg benne van Koch Csaba szíve, lelke, nemhiába aranyérmeket hozott el minden megmérettetéséről és kapta meg a borszakírók nagydíját.

Azért gondoljunk csak bele, egy alföldi borász, aki a szűkebb hazájának szőlőiből kihozta maximumot, bő egy évtizede Villányban is el kezdett gazdálkodik, majd   elkészítette Magyarország legjobb vörös borát. Akad még egy ilyen ember? Nem kétséges, ez a pálya, ez az elhivatottság, amit Koch Csaba diktál, megérett az Év Bortermelője Díjra. 

Koch Borház Kecskemét novemberi programjai

Nov.15 (csütörtök) Hirös Gasztroszínház- PÁR, POHÁR, ÁBRÁND- PREMIER

Facebook: https://www.facebook.com/events/571538386598958/

Nov.30 (péntek) Hirös Gasztroszínház- Női Vonal

http://www.hirosgasztroszinhaz.hu/eloadasok/noi-vonal

Fehér Anna, üzletvezető

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

info@kochborhazkecskemet.hu

www.kochborhazkecskemet.hu

www.facebook.com/kochborhazkecskemet