Könyvautomata Kecskeméten szívében

2020 ápr 4
Megosztás

Kecskemét kulturális életének új színfoltja egy új könyvautomata a város szívében. 

Egyre többen osztják meg az internetes közösségi oldalakon, hogy a Hírös Agóra oldalánál belebotlottak egy automatába, amelyben nagyon egészséges termékek, méghozzá könyvek vannak. 

De miként került oda, és hogy-hogy könyvek vannak benne? 

A PRESTEP elnevezésű programot — amelynek célja, hogy Kecskemét városa a gazdasági fejlődés által összekapcsolódó, de egyébként különálló stratégiai területeket integráltan tudja menedzselni —, 2019 őszén indította útra az AIPA Kft. Ifjúsági közösségépítés munkacsoportja és a Városfejlesztő Kft.

Az együttműködés keretében valósult meg a kecskeméti könyvautomata, amiből a fővárosban és több nagyvárosban is található már. 

A gépek teljesen hasonlóan működnek, mint az ital vagy étel automaták. A vásárló kinézi az üvegezett vitrinen keresztül a számára kedves terméket, majd az ellenértékét bedobja készpénzben, vagy a kifizeti a bankkártyájával és máris kézbe veheti például Szerb Antal - Utas és holdvilág, Esterházy Péter - “És mesélni kezdtem...”, vagy Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk, vagy Rejtő Jenő: Csontbrigád c. könyveinek egyikét, de lehetne még sorolni a gépben lévő  összesen 33 kiváló kötetet, amelynek egységára 1500 forint.

A POKET, Vecsei H. Miklós által alapított közösségi-olvasó projekt, amelynek célja az olvasás népszerűsítésén túl, hogy a zsebekből kilógó színes könyvek tulajdonosai akár csak egy összenézés erejéig társak lehessenek egy színesebb, egymásra figyelőbb városi közösség kialakításában.