Közadakozásból avattak pápa szobrot Kecelen

2023 dec 24
Megosztás

Schindler Jánosnak, Kecel város nyugalmazott polgármesterének kezdeményezésére, és a keceli családok felajánlásaiból valósult meg    Szent II. János Pál pápa Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotta bronzszobra Kecelen. Az ünnepi beszédet Palkovics László, az állami védelmi holding vezérigazgatója, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja mondta.

Szavaiból fény derült arra, hogy miért is létesült ezen az alföldi településen, messze Rómától pápa szobor.

Az első pápa Kelet-Európából

Szent II. János Pál pápa volt az egyháztörténelem első olyan pápája, aki Kelet-Európában született és jelentős mértékben szerepet vállat abban, hogy ezek a Kelet és Közép-európai országok ismét önálló, szabad államok lehessenek és a demokrácia útjára léphessenek vérontás nélkül, ami végül 1990-re meg is valósult.  

A másik, hogy Kalocsa-Kecskemét főegyházmegyei érsekét, dr. Bábel Balázst II. Szent János Pál pápa szentelte püspökké és ezért, amikor az általános iskolát átvette a katolikus egyház Kecelen, azt a szent katolikus egyházfőről nevezte el.

Harmadsorban pedig a szláv származású pápa tevékenységét végigkísérte a népek és vallások közti egyetértés elősegítése, ennek jegyében bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért. Erkölcsi tanításában a konzervativizmus, valamint az emberi élet és méltóság melletti kiállás jellemezte. Társadalmi kérdésekben egyaránt kritizálta a létező szocializmust és a kapitalizmust. Szorgalmazta a keresztény gyökerek megemlítését és az Európai Unió alkotmányában. A béke híve volt, többször felemelte a szavát a háborúk ellen.

Életében több mint 100 utazást tett külföldre, nagyobb utat járt be, mint az összes addigi pápa. A világsajtó hamar elkeresztelte „utazó pápá”-nak. 1338 embert avatott boldoggá és 482-t szentté. Boldoggá avatta többek között Kalkuttai Teréz anyát 2003-ban; a magyar szentek közül ő avatta szentté Kingát, IV. Béla király egyik lányát 1999-ben, valamint Hedviget, Nagy Lajos leányát. 2004-ben pedig boldoggá avatta IV. Károlyt.

II. János Pál volt a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa. Szent Péter és IX. Piusz után. Kétségtelenül ő a történelem eddigi legismertebb és legközkedveltebb pápája, ugyanakkor a legismertebb lengyel a világon.

Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg, majd 2013. július 5-én Ferenc pápa aláírta a szentté avatásához szükséges dokumentumot. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor, XXIII. János pápával együtt.

A keceli  Szent II. János Pál pápa emlékművének támogatói

Schindler János, nyugalmazott polgármester, ötletgazda, az adománygyűjtés fő szervezője és támogatója. Elismerései: Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, Bács-Kiskun Megyéért Díj, Kecel Város Díszpolgára

“Régi tervem volt már ez az emlékmű, egészen a művésztelepi időkből ered, hisz nincs ma a világban erre méltóbb személyiség, akinek a szellemisége áthajol korokon, politikán. Persze, nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult lesz, amíg a megvalósításig eljutunk, de aki ismer, az tudja, hogy engem az akadályok visznek előbbre és persze, mindazok, akik ennyi idő után is az első szóra mellém álltak. Hálásan köszönöm nekik.”

Borbényi László, a FürTrade Kft. tulajdonosa, 

Elismerései: Kecel Városért Díj, Kecel Város Díszpolgára, az Év Vállalkozója 2022

“A kezdetekkor a feleségem is tevékeny részese volt ennek a szervezőmunkának, aki időközben elhunyt. Úgy éreztem, a munkája és annak minden tisztelete úgy élhet tovább, ha támogatjuk ennek a szobornak a megvalósulását.”

Városi Ferenc, az Astron Kft. 

Elismerései: Bács-Kiskun Megyéért Díj, Kecel Város Díszpolgára

Karol Wojtyla személyének és munkásságának meghatározó üzenete van, ami egyezik azzal, ami számomra nagyon fontos, ezért álltam a kezdeményezés mellé, pedig nem vagyok római katolikus.  Ez pedig a megbocsátás és a megbékélés képessége. Gondoljunk csak bele, a pápasága idején meglátogatta merénylőjét a börtönben és megbocsátott neki, majd bocsánatot kért az egyház bűneiért. Egy ilyen minőségi embertípus szellemének helyet kell adni. Ez a mi kis csodánk, hogy sikerült megvalósítanunk az összefogásunkkal. Szeretném, ha méltók lennénk rá mindannyian Kecelen!” 

Csík József, a Bács-Generál Kft. ügyvezetője

Elismerései: Az Év Vállalkozója 2018 díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje

“Szimpatizáltam ezzel a kezdeményezéssel, a róla elnevezett keceli iskolába járnak az unokáim és természetes volt, hogy támogatom a családommal az emlékmű megvalósulását.”

Szabó Ferenc, Kecel és Vidéke Áfész Elnöke, a Szövetkezet Kiváló Dolgozója

“Azért adtunk helyet a szobornak és álltunk az ügy mellé, hisz a legismertebb pápa volt aki a vasfüggöny mögül képviselt bennünket és óriási szerepe volt a rendszerválásban. Szerencsés, hogy ide került ez a szobor és nincs eldugva egy zárt intézményi udvaron, így a hívők és tisztelői minden nap láthatják, erőt meríthetnek belőle.”

Mácsai István, üzemmérnök,  Szövetkezet Kiváló Dolgozója

“Olyan célre kértek fel, ami Kecelnek fontos és méltó az iskola névadójához, nem mellesleg a megbékélésre most van a legnagyobb szükség, mind Kecelen, mind a világban.”

Flaisz József, Vanex Kft. ügyvezetője

“Mi mindig is minden nemes célt, ügyet támogattunk Kecel fejlődéséért.”

Béla Lajos, Nyugalmazott szövetkezeti Elnök, a  Szövetkezet Kiváló Dolgozója

“Úgy érzetem, hogy ebben az ügyben annyi becsületes ember részt vesz, hogy megtisztelő bekerülni ebbe a névsorba. Boldog vagyok, hogy részese lehettem ennek maradandó emlékműnek a megvalósulásában.”

Csörgő Zoltán, a Csörgő Kft. tulajdonosa

“Az összes keceli szobor talapzatát én készítettem, de ez szobor is megérdemelte, hisz igazán impozáns, mind megjelenésében, mint szellemiségében, amivel Kecel városa tovább gazdagodott .”

Benedek Imre, a BI-Design tulajdonosa

“Hitből is fakadóan, és Kecelért támogattuk, hisz ez egy fantasztikus, igazi emlékmű, nagyon szép alkotás, ami maradandóan öregbíti városunk jó hírét. Nem beszélve arról, hogy milyen jó helyre lett téve, nem egy sarokban, egy templomkertben van felállítva, hanem vigyázó szeme egész Kecelt belátja.”

Szabadi Zsolt, vállalkozó

“Örömmel álltunk az ügy mellé, mint családi vállalkozás, mert mind a négy fiunk a róla elnevezett  iskolában szerezte meg a tudásának az alapjait. Ezen felül tiszteltem a pápa személyét, szimpatikus számomra, attól függetlenül, hogy nem vagyok római katolikus.  Minden tiszteletem Schindler Jánosé, hogy ennyi idősen a nyakába vette ezt a hatalmas munkát. Ezt hívják közösségteremtésnek, amire ő még mindig képes, hiszen sokféle elvű és értékrendű embert tudott egy városértéket képviselő kezdeményezés mellé állítani.” 

Csizovszki Tamás, a Csizi-Nox Kft. tulajdonosa

“Nagyon szívesen segítek mindig mindenben a városért.”

Kemény Ferenc, gépészmérnök, Kecel Város Díszpolgára

“Szívügyem, hogy Kecel épüljön és szépüljön, ezért támogattam ezt a kezdeményezést.”

Fejes György, a Fett Kft. vágóhíd vezetője, Kecel Város Díszpolgára

“Számunkra mindig is Kecel volt az első, ezért természetes volt, hogy támogatjuk az emlékmű megvalósítását.”

Rózsa Attila, egyéni vállalkozó, az Év Keceli Vállalkozója 2021