Külföldről pénzelt média Kecskeméten

2023 már 9
Megosztás

Kecskemét és térségének két országgyűlési képviselője adott ki ma nyilatkozatot az országossá lett városi médiabotránnyal kapcsolatban, amelynek végére büntetőeljárás fog pontot tenni.

Salacz László képviselő szerint, ha valakit külföldről finanszíroznak, akkor a külföldi megrendelő mondja meg, hogy milyen irányvonala legyen a portálnak.

Ez észre is vehető a Kecsup tartalmán. Ilyen módon sem függetlennek, sem objektívnek nem tekinthető ez a baloldali média

Szeberényi Gyula Tamás honatya szerint pedig ennek ténye elveti annak a kérdését is, hogy a pártfinanszírozás, illetve a külföldi kampánypénzek hogyan jelentek meg a magyar választási rendszerben. Ugyanis, ha Soros György dollárjai a pártokon keresztül kerültek a Kecsuphoz, akkor az büntetőjogi kérdéseket is felvet.

Nyilván a nyomozó hatóságnak lesz a feladata, hogy ezeket kiderítse, és ha megállnak ezek a vádak, akkor nem maradhat el a felelősségre vonás sem.

Magyar, de nem nemzeti

Mint ismert: A “független” hírportál, amit soros György, a Jobbik, a DK és az LMP finanszíroz címmel jelent meg egy terjedelmes írás a Magyar Nemzetben az ételízesítőről elnevezett kecskeméti hírportálról, amely magát a független és szabad sajtó élharcosaként tünteti fel.

A Magyar Nemzet cikke idéz a portál oldaláról, amely a megszületésüket idézi, miszerint: “a híroldal finanszírozását egy magáncég, az AB Holding Kft. intézi, amelynek tulajdonosa Alter Róbert és felesége. „Alter régi álma volt egy független és helyi hírportál létrehozása, amihez a legfontosabb hozzávaló, saját bevallása szerint »egy óriási adag bátorság« volt. Maga a portál fillérekből működik. Havi fenntartása néhány százezer forint: kell költeni a tárhelyre, és ki kell fizetni az újságírót” – olvasható a portálon. 

Ifjabb Alter Róbert az üzleti növekedést ígérő, hálózatépítő BNI regionális csoportjának elnöke, a felesége pedig a Bács-Kiskun Megyei BNI Ezerjó csoport elnöke.

Szabad Áramlat, Soros meder

2020 februárjában létrehozták az Áramlat Alapítványt, amely azóta is a médiatermék kiadója. Az alapítvány küldetése a “közjó szolgálata, az állampolgári tájékoztatás segítése, az információszabadság érvényre juttatása, és a közügyekben való állampolgári részvétel népszerűsítése”.

Az alapítvány kuratóriumi egyik kuratóriumi tagjai a portál tárhelyszolgáltató cégének, az AB Holding Kft. tulajdonosának, Alter Róbertnek az édesanyja, Albert Róbert Lászlóné, akinek a férje, Albert Róbert László, az MSZP volt városi és megyei elnökségi  tagja, nyugdíjas főiskolai docens, 2006-ban az MSZP területi listás jelöltje, majd később a DK képviseletében a Bács-Kiskun Megyei 01-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságának a tagja. A kuratórium további tagja Madács János Richárd, aki a Jobbik delegáltja volt Bács-Kiskun Megyei 01-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságába. A harmadik kuratóriumi tag dr. Balogh László, az MSZP volt Bács-Kiskun Megyei elnöke, volt országgyűlési képviselő és megyei közgyűlési elnök.

Az Áramlat Alapítány változásbejegyzéseit dr. Brúszel László hozzátartozója végezte el. Brúszel 1971-tõl a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja. 1989. november 3-án átlépett a Magyar Szocialista Pártba. Volt az MSZP városi elnöke megyei alelnöke, 1994-ben az MSZP területi listájáról szerzett parlamenti mandátumot.

Az alapítvány támogatói

A Lehet Más a Politika párt által alapított Ökopolisz Alapítvány célja az állampolgári tájékoztatás és tájékozódás javítása, a politikai kultúra fejlesztése és a közjó szolgálata, kiemelten az ökopolitikai gondolkodásmód elterjesztése, az ökopolitikai alternatívák megfogalmazása, valamint az ökopolitika képviseletének elősegítése a fenntarthatóság, a közügyekben való állampolgári részvétel és az igazságosság széleskörű népszerűsítése révén.

Az Ökopolisz Alapítvány 2020-ban 1 millió 332 ezer forinttal, 2021-ben pedig 1 millió 999 ezer 500 forinttal támogatta a KECSUP-ot.

A Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány, a Jobbik Magyarországért Pártalapítványa, amely 2020-ban és 2021-ben 2-2 millió forinttal támogatta a Kecsupot.

A Demokratikus Koalíció által alapított Új Köztársaságért Alapítvány 2021-ben 800 ezer forinttal támogatta a Kecsup kiadását.

A Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány pedig 2021-ben 8 millió 483 ezer 875 forinttal támogatta a Kecsupot kiadó Áramlat Alapítványt.

“A függetlennek hazudott Kecsup.hu tehát maga a megvalósult ellenzéki összefogás: az LMP, a DK és a Jobbik némi pénzt rakott bele, az MSZP-sek működtetik és Soros György tolta bele a legtöbb forrást. A tartalom pedig ennek megfelelő: a „gonosz Fidesz” áll szemben a fehérpáncélos baloldallal”- írja a Magyar Nemzet.