Lefegyverző sörök a kecskeméti Szakkörben

2016 már 1
Megosztás
Bigfoot sörfőzde grafikái

Amerikai álom, amerikai sör? Mindez nem álom már, testközelségben a tengerentúli folyékony komló- és malátaízek gengsztermódra. Nagylábon kézműveseztünk a Bercsényi utcai Szakkörben.

 

A Pest megyei Domony község sörfőzdéje, a Bigfoot volt a vendége a kecskeméti Szakkör vendéglátóhely legutóbbi kézműves sörkóstolójának.

Branda Gyula hatalmas ember, birkózó bajnok, aztán egyszer csak családot alapított meg sörfőzdét. És, hogy egy birkózó is lehet ínyenc? Senki nem gondolta volna, főleg az első sörök után. Persze, tisztességesek voltak, rendes, fehér, barátságos szűrt sörökkel kezdtünk, aztán hirtelen minden megváltozott, mint amikor Al Capone és kocsisora megjelent az álmos  New York-i főutcán.

A Bigfoot sőrfőzde ugyanis a 20-évek világából merítette a brand-et. Van játékosan Ale Capone elnevezésű sörük, aztán persze Chicago, The Agent, Razzia, Alcatraz következnek, csupa derűs-habos élmény Robert de Niro nélkül.

A második menetre persze Branda Gyula is belendült, mesélt és szórakoztatott, állta a sarat a szakmai kérdésekben mi meg persze ittunk és falatoztunk a házigazda Vörösmarty Attila jóvoltából, akinek eltökélt szándéka, hogy meghonosítja az alföldi borok városában a kézműves söröket.

Szóval az egyszerű és barátságos 4 és fél százalékos sörök után belekóstolhattunk a Chicagóba, amely a múlt század keserűségére és könnyedségére emlékezteti egyben a fogyasztóját, vagy a sötét és mégis édes Alcatraz, amely egy közepesen erős, jól élvezhető különleges barna sör. A cég nagyágyúja 2222, azaz a négykettes, pedig tényleg lebilincselő, különleges sör, nemhiába aranydiplomás. Egy amerikai Indian Pale Ale egyedi malátaképlettel, markáns gengszter-keserűséggel. A nevet a banda főhadiszállásáról kapta.Az estére egy amerikai karácsonyi sör tette fel a koronát, amely a különleges fűszerezettsége miatt újrakóstoltatta magát.

Az est különlegessége volt még a dekoráció. A Bigfoot Sörfőzde, amelynek szlogenje: felsőerjesztésű sörök kompromisszumok nélkül - ugyanis Huszka Zsombor grafikái díszítik, amelyek egyszerre nosztalgikusak és Rejtő Jenő világát idézők a még romantikus, nagy idők Amerikájából.

Ez volt a harmadik kézműves sörkóstoló a kecskeméti Szakkörben, hozta a formát és az újdonságot, soha rosszabbat.

R. A.