Legendás pilóták relikviái Kecskemétről

2019 ápr 12
Megosztás

Ismét felbecsülhetetlen értékű relikviákkal gazdagodott a szolnoki RepTár eddig is kivételes kincsekkel büszkélkedő katonai repüléstörténeti tárlata. A kecskeméti Ujvári família többgenerációs emléktárgyait adták át a repülőmúzeumnak csütörtökön a családtagok.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a RepTár vezetése. Kovács Ákos ügyvezető igazgató bejelentése szerint idén két új díszfestésű Mi-24-es harcihelikopter kerül kiállítási darabként a múzeumba. Az egyik a RepTárban már 2017-től látható Csőrike I. ikertestvére, azaz Csőrike II., illetve egy másik, szintén harcias „jószág”, az Arany Szarvastehénként (NATO jele: Golden Hind) ismert forgószárnyas.

Rajtuk kívül egy 1975-ben gyártott Zlin-43-as repülő bővíti hamarosan a gépparkot. Kovács Ákos a RepTár tervezett éves programjáról is számot adott, melyekről a múzeum honlapján kaphatnak bővebb információkat az érdeklődők.

Az Ujvári-hagyaték különlegességéről Magó Károly, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis zászlósa, roncskutató, a RepTár szakmunkatársa számolt be a sajtó képviselőinek. Ezt megelőzően Ujvári Zsuzsanna asszony ünnepélyes keretek között, a pillanat meghatottságától elcsukló hangon adta át a családi értékeket a múzeumnak.

– Annál nagyobb és érzékelhető elismerés nincs egy, a RepTárhoz hasonló célokkal működő értékmegőrző intézmény életében, minthogy egy-egy látogató azért tér vissza a múzeumba, hogy annak számára felajánlja a család féltve őrzött relikviáit továbbgondozásra.

– Mindez csak abban az esetben történik meg, ha ezen vendégek azt tapasztalják, hogy a hagyatékokat épp úgy, vagy még annál is gondosabban, megfelelő körülmények között őrzik, mint a család. Az pedig a bizalom újabb fokmérője, hogy engedik a személyes emléktárgyak feldolgozását, illetve méltó módon történő kiállítását – hangoztatta Magó Károly.

A korai aviatikán keresztül az első és második világháborút, majd a békebeli éveket is megtapasztalt, többgenerációs repülős Ujvári-család már korábban is adományozott a RepTárnak értékeket. Mostantól pedig – egyéb emléktárgyak mellett – a repülő ásznak számontartott dédnagyapa Nagy Háború alatt kapott, Ferencz József arcképével domborított jelvényei, egy korabeli szakkönyv, valamint az ugyancsak repülő ász nagypapa második világháborús bevetési naplója is a Magyar Katonai Repülés Története elnevezésű állandó kiállítás része lesz.

szoljon.hu