Lelkésziktatás a Kecskeméti Evangélikus Egyházközségben

2022 okt 28
Megosztás

Ünnepi, mondhatni történelmi alkalomra került sor a Kecskeméti Evangélikus Gyülekezetben.

A korábbiakban már méltányoló tudósítás keretében a Hírösvény is ismertette Kis János kecskeméti igazgató evangélikus lelkész búcsúzását a gyülekezettől nyugdíjba vonulása alkalmából. Kis János 1988 és 2022 között szolgált a kecskeméti gyülekezetben. Nyugodtan mondhatjuk hatalmas munkát végzett a gyülekezetépítés, az egyházi ingatlanok felújítása tekintetében.

A gyülekezet júniusban parókus lelkésszé választotta Hajduch Szmola Patrik eddigi pécsi lelkészt, aki feleségével, Kovács Barbara lelkésznővel és három kisgyermekükkel augusztus óta lakói a Luther-palotában lévő szolgálati lakásnak.

A fiatal lelkész beiktatására október közepén került sor.

A beiktató közgyűlés istentisztelettel kezdődött. Homoki Pál megyei evangélikus esperes igehirdetése alapjaként Pál apostol a kolossébeliekhez írt levele gondolatait idézte: „ Az odafentiekkel törődjetek, ne a földiekkel..” Igehirdetésében megvilágította, bár paradoxnak tűnhet ez az ige egy beiktatáskor, azonban meg kell értenünk, odafentről, Istentől kaphatjuk azt a szeretetet, mellyel az emberek közötti szeretetet, közösséget is építeni tudjuk.

Kis derűt váltott ki az új lelkipásztor, Hajduch Szmola Patrik, mikor nyugdíjba menetelére célzott. Aztán prédikációjában, Máté evangéliumát idézte: „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent:” A gondolatmenet logikája az volt, hogy ő - meglehetősen távoli- nyugdíjba vonulásáig minden erejével azon szeretne Kecskeméten munkálkodni, hogy minél több embert vezethessen a krisztusi szeretet útjára.

Ezt követően Hajduch Szmola Patrik letette a parókus lelkészi fogadalmat, átvette megbízólevelét. Krett György gyülekezeti felügyelő kérte a gyülekezeti közgyűlés által elfogadott beiktatás jegyzőkönyvbe vételét.

Az igehirdetés, a hivatalos eljárás után köszöntések hangzottak el. Az új lelkészt köszöntötték a megye és a város evangélikus lelkészei, köztük Kis János volt kecskeméti lelkész, a társegyházak részéről dr. Finta József plébános, Kuti József és Varga Nándor református, dr. Feczák László görögkatolikus lelkészek, dr. Róna Tamás rabbi, és Szerdi Szilárd pünkösdi lelkipásztor.

Dr. Sztahó-Pekáry István Kecskemét alpolgármestere a hit, az evangélium alapjait hangsúlyozva kívánt eredményes munkát a fiatal lelkésznek.

Az ünnepélyes beiktatást követően a gyülekezet a templom udvarán szeretetvendégségen látta vendégül a megjelenteket.

Károlyfalvi József

Fotó: Szolczai Balázs