Lelőtt utasszállító: összeült az ENSZ

2014 júl 18
Megosztás
A lelőtt maláj gép roncsai Ukrajnában

Mielőbbi független nemzetközi vizsgálatot sürget a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant malajziai utasszállítóval történtek felderítésére a nemzetközi közösség. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy egyeztessen a fedélzetén csaknem 300 emberrel szerencsétlenül járt gépről, amelyről az érintett országok vezetői is egyre inkább valószínűsítik, hogy valóban lelőtték. Időközben megtalálták a lelőtt malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is a mentőalakulatok péntek reggel – közölte egy szemtanú a Reutersszal.

Megtalálták a lelőtt malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is a mentőalakulatok péntek reggel – közölte egy szemtanú a Reutersszal. A területet ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szakadárok csütörtökön azt közölték, hogy egy fekete dobozt megtaláltak.

Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálatának (GSZCSSZ) közlése szerint ukrajnai időszámítás szerint péntek reggel 7 óráig (közép-európai idő: 6 óra) 121 ember holttestét találták meg a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófájának helyszínén.

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben az ENSZ főtitkára is. Ban Ki Mun közölte, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) együtt szoros figyelemmel kíséri az eseményeket.

Nagy-Britannia kezdeményezésére helyi idő szerint péntek délelőtt tíz órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy rendkívüli ülésen vitassa meg a kialakult helyzetet. A brit küldöttség hangsúlyozta, hogy a polgári repüléssel kapcsolatos irányelvekkel összhangban minden félnek azonnali hozzáférést kell biztosítania a helyszínhez a szakértők számára, hogy kideríthessék, mi okozta a szerencsétlenséget.

Sok áldozat állampolgársága kérdéses

Péntekre kiderült, hogy a gép utasai közül sokan, a jelenlegi információk szerint 108-an a nagyszabású AIDS-világkonferenciára tartottak Ausztráliába. Vélhetően az áldozatok között volt Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Melbourne-ben vasárnap kezdődik az ötnapos tanácskozás, amelynek előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára hozzávetőleg 12 ezer résztvevőt várnak.

A gép Kuala Lumpur után az ausztráliai Perth-be ment volna tovább. A repülőn 298-an voltak, 283 utas és a 15 tagú személyzet. Sok áldozat állampolgárságát még nem sikerült meghatározni. Az áldozatok közül 154-en hollandok voltak, de ausztrálok, malájok, indonézek, britek, belgák, Fülöp-szigetekiek is utaztak a járaton.