Lépcsőzetesen indult el a távfűtés Kecskeméten

2022 szep 21
Megosztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszakára várható lehűlés miatt - a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve - elindult a távfűtés Kecskeméten. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is lehetőségük van a lakóközösségeknek, hogy jelezzék a szolgáltató felé, ha egyelőre nem tartanak igényt a fűtésre.

A fűtésindítás időpontjának meghatározása minden évben a vonatkozó kormányrendelet, valamint a szolgáltató üzletszabályzatának figyelembe vételével történik. Eszerint a távfűtést akkor kell elindítani, ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az időjárás előrejelzés szerint – előreláthatólag nem haladja meg a +10 °C-ot, illetőleg a három egymást követő napon a + 12 °C-ot.

Mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint az éjszakai lehűlések miatt több ilyen nap is várható, a TERMOSTAR Kft. szakemberei Kecskeméten is elindították a távfűtést.

A legkényelmesebb helyzetben azok a lakóközösségek vannak, akik már végrehajtották a fűtéskorszerűsítést. Az ilyen épületekben lakóknak ugyanis nincs más dolguk, mint hogy – a fűtésindítást és légtelenítést követően – igényeik szerint beállítsák a kívánt hőmérsékletet. Vagy akár el is zárhatják, ha egyelőre nem kérik a fűtést.

Ahol a lakóközösség eddig nem döntött a korszerűsítés mellett, ott a lakók 2/3-ának beleegyezése esetén a közös képviselőnek kell jeleznie írásban a szolgáltató felé, ha nem igénylik a fűtést. Amennyiben nem érkezik ilyen jelzés, a hőközpontokban működő automatika fog arról gondoskodni, hogy a külső hőmérséklethez igazodjon a fűtés. Ha tehát lehűl az idő, melegek lesznek a radiátorok. Felmelegedés esetén viszont a fűtés is ehhez fog alkalmazkodni. Fontos tudni, hogy a beállítások egységesen vonatkoznak az adott társasházra. Ezért a fűtéskorszerűsítés nélküli épületeknél előfordulhat, hogy az egyik lakásban melegebb van, mint a másikban. Ennek nem a betáplált hőmennyiség az oka, hanem a lakás épülettömbön belüli elhelyezkedése, illetve benapozottsága stb. Ami szintén a fűtéskorszerűsítés mielőbb végrehajtása mellett szól. 

A TERMOSTAR csapata teljes létszámmal, koncentráltan látja el feladatait ezekben a hetekben. 

Kecskemét város kiemelt közszolgáltatójaként a TERMOSTAR Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2022/2023-as fűtési szezonban is a megszokott módon, zökkenőmentesen történjen a fűtésindítás – mondta el Horváth Attila ügyvezető igazgató. - Szakembereink az elmúlt hónapokban elvégezték a szükséges karbantartásokat és ellenőzréseket, ennek köszönhetően felkészülten várhattuk a hűvös idő beköszöntét. Köszönjük a közös képviselők és fűtési megbízottak munkáját! Egyúttal, kérjük, éljenek a rendelkezésre álló lehetőségekkel annak érdekében, hogy fogyasztóink energiatakarékosan, saját elvárásaiknak megfelelően vehessék igénybe a távhőszolgáltatást. 

A TERMOSTAR Kft. az ellátásbiztonság további erősítése érdekében 2022/2023-ban átfogó fejlesztést valósít meg. A hazai távhőszektor legnagyobb beruházásának megvalósítása jó ütemben halad. Ennek köszönhetően a jelenlegi tervek szerint a következő, 2023/23024-es fűtési szezonban helyi megújuló energiaforrás biztosítja a hőtermeléshez szükséges fűtőanyag mintegy 70%-át, ami óriási előrelépést jelent a kecskeméti távhőrendszer energetikai függetlenségének elérésében.

 

FŰTÉSINDÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

Hogyan segíthetik a társasházak lakói a zökkenőmentes fűtésindítást?

  • Ellenőrizni kell a radiátorszelepeket, hogy nyitva vannak-e. Ez szükséges ahhoz, hogy a fűtővíz minden radiátorba eljuthasson, és a légtelenítési munkákat el lehessen végezni.
  • Amennyiben légtelenítésre van szükség, biztosítani kell a felső szinteken levő lakásokba való bejutást. 
  • A központi fűtésindítást követő két hétben a TERMOSTAR Kft. szakemberei ingyenesen végzik a légtelenítést.

 

Mi a teendő, ha a lakásban nem indult el a távfűtés?

Ha a radiátorok 10℃ alatti külső hőmérsékletnél – nyitott radiátorszelepek mellett – nem melegszenek, ezt a következő elérhetőségek egyikén lehet jelezni:

 

A gyors ügyintézés érdekében a bejelentéskor a következő adatok megadása szükséges: 

  • Fogyasztási hely azonosító (a távhőszámla felső részén található 6 jegyű szám)
  • bejelentő, lakástulajdonos neve, elérhetősége,
  • a lakás címe,
  • az észlelt hiba rövid leírása.

 

Mi a teendő, ha egy-egy lakó nem igényli a fűtést?

  • Fűtéskorszerűsített lakásban a lakók – a fűtés beindítása és a légtelenítés után – a radiátoroknál elzárhatják a szelepeket.
  • Ahol még nem történt meg a fűtéskorszerűsítés, illetve nincsenek megfelelő elzáró szelepek, ott lakásonként nincs mód a radiátorok kikapcsolására. Ebben az esetben a Közös Képviselőhöz lehet fordulni, aki tájékoztatást ad a lehetőségekről (más a lehetőség tömbhőközpont, ill. társasházi hőközpont esetén).