Letartótatásban tölti a karácsonyt a kereki konzervbirodalom vezetője

2020 dec 11
Megosztás

Meghosszabbította a Kecskeméti Járásbíróság a kerekegyházi élelmiszer-feldolgozóhoz tartozó cégcsoport vezetőjének és egy másik társának az előzetes letartóztatását. Két másik eddigi letartóztatott viszont már az otthonában van.

Az augusztus óta előzetesben lévő kecskeméti B. Edének, a Hírös-Vitál Zrt. vezérigazgatójának, valamint G. Balázsnak, a Gladiolus Kft. ügyvezetőjének meghosszabbították a napokban az előzetes letartóztatását. V. Zoltánt, a Hírös Gundel Kft. ügyvezetőjét, valamint  M. Mártont — a Kereki Kusztódiátus Zrt. volt tulajdonosát pedig házi őrizetbe helyezte a bíróság.

A négy férfit  különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítja a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága. 

A költségvetés kárértéke több mint egymilliárd forint.

Mint arról beszámoltunk: B. Ede az ország legnagyobb gyümölcsfeldolgozóját álmodta meg Kerekegyháza határában. Az állam pedig nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a homoki projektet. Sőt, a Nemzeti Befektetési Ügynökség hétmilliárd forinttal hozzájárult a fejlesztéshez és a Piarista Rend Tartományának tőkealap kezelője is üzletrészt vett milliárdokért a Hírös-Vitál Zrt.-ben. A siker azonban elmaradt, mert a tizenkét gyártócsarnokból csak hatot fizetett ki a beruházó a generálkivitelezőnek. Nem indult be a lekvár, valamint a befőttgyártás, pontosabban elindult, de engedély nélkül, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal lefoglalta a háromszáz raklapnyi befőttet és mivel nem nyomonkövethető módon lett előállítva, ezért azt meg kell semmisítenie a gyártónak a 21 milliós bírság mellett.

A Magyar Piarista Rend Tartomány eddigi vezetőjét Szilvásy Lászlót - aki B. Ede, valamint G. Balázs osztálytársa volt a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban - augusztusban, az ügy kipattanását követően leváltották.