Lezárult egy fejezet a Magyar Honvédség életében

2021 jún 9
Megosztás

Június 8-án, kedden este hazatért Afganisztánból az utolsó magyar kontingens. Ünnepi rendezvénnyel fogadták őket a kecskeméti repülőbázison.

18 évvel ezelőtt kezdte meg a szolgálatát az első magyar váltás a távoli országban, azóta magyar katonák ezrei vettek részt a kiküldetésekben. A tegnap hazatérő, utolsó csapat a kecskeméti repülőbázison szállt le, ahol ünnepélyes fogadtatásban részesültek. Az ünneplés már a levegőben elkezdődött, a hazatérő kontingenst szállító repülőgépet a magyar légtérbe érve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról felszálló készültségi Gripen géppár “fogta el”, majd szoros kötelékben kísérte hazáig, a kecskeméti leszállásig.

A sajtó munkatársainak lehetőségük volt ezt a nem mindennapi látványt a levegőből is megörökíteni, hála a repülőbázis nagyvonalú gesztusának. A leszállás után az utolsó kontingens parancsnoka jelentést tett a Magyar Honvédség parancsnokának, dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagynak és átadta azt az immár végleg levont nemzeti lobogót is, amely 18 éven keresztül jelezte Afganisztánban, hogy a Magyar Honvédség katonái jelen vannak a térségben és szolgálatot teljesítenek. 

Egy perces tiszteletadással emlékeztek meg a jelenlévők azokról a bajtársakról is, akik a távoli országban, szolgálatuk teljesítése közben veszítették életüket.

- Isten hozott itthon benneteket! - mondta az ünnepség zárásaként a Magyar Honvédség parancsnoka, majd az “oszolj” vezényszó után a hazatérők végre megölelhették régen látott családtagjaikat. 

A bensőséges hangulatú ünnepség után a sajtó kérdéseire válaszolva dr. Ruszin-Szendi Romulusz elmondta, hogy bár az afgán misszió véget ért, de a Magyar Honvédség továbbra is teljesíti a NATO felé kötelezettségeit, részt vesz a közös feladatokban. Ennek legközelebbi, és a kecskeméti bázist is nagyban érintő példája a 2022-es Baltic Air Policing küldetés lesz, amikor ismét a magyar Gripen vadászgépek fogják ellátni a balti államok légterének védelmét a litvániai Šiauliai légibázisra kitelepülve. 

A küldetés a NATO hatvanadik, jubileumi szerepvállalása lesz a térségben.

Lázity György