Madárinfluenza miatt megfigyelt körzeteket rendeltek el

2016 nov 30
Megosztás
madárinfluenza vizsgálata

Tájékoztatom Kecskemét város lakosságát arról, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 51. § (3) bekezdés f) pontja, valamint a madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló 143/2007. (XII. 4.) FVM rendelet 16. §-a, 17. § (2) bekezdése és a 30-31. §-ai alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának eredményközlői szerint az alábbi útvonal által határolt terület több településén magas patogentitású madárinfluenza betegség előfordulása került megállapításra, ezért a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében a

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának Megyei Főállatorvosa  (6000 Kecskemét, Halasi út 34., 76/503-370) 

Kecskemét- Ágasegyháza- Izsák- Páhi- Kiskőrös- Kecel- Imrehegy- Kiskunhalas- Zsana- megyehatár- M5- Kecskemét útvonal által határolt terület Bács-Kiskun megyei védőkörzetté nem nyilvánított területén madárinfluenza megállapítása miatt

megfigyelési körzetet rendelt el.

Az élő baromfiszállításokról az alábbiak szerint rendelkezett:  

- élő baromfit beszállítani, kiszállítani és a területen belül szállítani tilos;

- kivéve az alábbi esetekben, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal egyedi kérelem alapján kiadott engedélyével: 

- a baromfit a területen belül vagy a területen belülről mentes területen lévő vágóhídra közvetlenül, azonnali vágás céljából szállítják; és kedvező eredménnyel lezárult az állomány laboratóriumi (60 db légcső/gége vagy kloáka tampon) és klinikai vizsgálata, vagy

- a baromfit mentes területről a területen lévő vágóhídra közvetlenül, azonnali vágás céljából szállítják; vagy

- a kikelt naposbaromfit a fenti területen kívülre történő letelepítésre szállítják. Ebben az esetben a kérelemhez csatolni kell a rendeltetési hely szerint illetékes megyei kormányhivatal befogadó nyilatkozatát, és a rendeltetési helyen az állományt legalább 21 napig karanténban kell tartani. 

A település határán a fő közlekedési utakon „Madárinfluenza megfigyelési körzet” feliratú táblát kell elhelyezni. 

A megfigyelési körzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokra/háztáji udvarokra az alábbi intézkedésekről rendelkezett:  

A településen/településrészen minden baromfiállományt, egyéb, fogságban tartott szárnyast a gazdaság/udvar kijelölt épületében zártan kell tartani. Amennyiben ez nem megoldható vagy az állatok jólétét veszélyeztetné, akkora területet kell lekeríteni és hálóval lefedni a kifutóból/legelőből, melynek alapterülete megegyezik az ólazott tartásnál az állatok számára szükséges alapterülettel, a gazdaság más baromfiállományaival, más fogságban tartott madarakkal, továbbá a vadon élő madarakkal ne érintkezhessenek. 

A baromfit zárt térben vagy olyan védelmet biztosító helyen kell etetni és itatni, amely kellőképpen megakadályozza a vadon élő madarak berepülését, és így azoknak a baromfi táplálására szolgáló élelemmel vagy vízzel való érintkezését. 

Tilos a baromfi, tojásrakás előtt álló baromfi, napos baromfi és tojás megfigyelési körzeten belüli mozgatása, kivéve a megfigyelési körzeten át közúton vagy vasúton történő, kirakodás vagy megállás nélküli átszállítást. E tilalom alól az igazgatóság a madárinfluenza terjedésének megelőzését célzó megfelelő járványvédelmi intézkedések alkalmazása után adhat felmentést. 

A baromfiállományokat fajonként, hasznosítási irányonként és korcsoportonként számba kell venni.  

Tilos a baromfi, tojásrakás előtt álló baromfi, napos baromfi valamint tojás szállítása a megfigyelési körzetből a megfigyelési körzeten kívül fekvő gazdaságokba, vágóhidakra, csomagoló központokba, vagy tojástermékek előállítására szolgáló létesítménybe. E tilalom alól az igazgatóság bizonyos feltétek teljesülése mellett külön kérelemre felmentést adhat. 

Tilos megfigyelési körzeten és megfigyelési körzeten kívülről származó az azonnali levágásra szánt baromfi behozatala a megfigyelési körzet területére, valamint az abból származó nyers hús kivitele a megfigyelési körzet területéről. E tilalom alól az igazgatóság bizonyos feltételek teljesülése mellett külön kérelemre felmentést adhat. 

A megfigyelési körzetben található gazdaságokba az előírt járványvédelmi intézkedéseket betartva – különös tekintettel a belépéskori és távozáskori fertőtlenítésre – csak olyan személyek léphetnek be, akik jelenléte az állatok ellátása, hatósági felügyelete miatt szükséges. 

Az élő baromfit, más, fogságban tartott madarak, takarmány, trágya, hígtrágya, alom és minden más a vírussal történt kontaminációra gyanús dolog vagy anyag szállításához használt járművet és eszközt takarítási, fertőtlenítési eljárásnak kell alávetni. 

Baromfit és más, fogságban tartott madarak vagy háziasított emlősfajok csak az igazgatóság engedélyével vihetők be a baromfit tartó gazdaságba, illetve onnan ki. Ez a korlátozás nem vonatkozik azokra az emlősökre, amelyeknek csak az emberi lakóhelyéül szolgáló területekre van bejárásuk, ahol: 

a) nem érintkeznek a háztáji baromfival vagy más, fogságban tartott szárnyassal, és

b) nincs hozzáférésük olyan ketrechez vagy területhez, ahol ilyen háztáji baromfit vagy fogságban tartott madarakat tartanak.

A gazdaságban észlelt megnövekedett megbetegedési vagy elhullási arányt, továbbá a termelési adatokban bekövetkezett jelentős változást, különös tekintettel az alábbiakra:

- a takarmány- és vízfelvétel csökkenése meghaladja a 20 százalékot,

- a tojástermelés visszaesése két napnál tovább meghaladja az 5 százalékot, 

- egy hét alatt az elhullási arány meghaladja a 3 százalékot, 

- bárminemű, a madárinfluenzára utaló klinikai tünetet vagy kórbonctani elváltozást

a tulajdonosnak haladéktalanul jelentenie kell hivatalomnak a hatósági állatorvoson keresztül. 

A megfigyelési körzetben lévő gazdaságból tilos a baromfi vagy más madarak tartásából származó használt alom, trágya, hígtrágya kivitele, szétszórása. Ez alól az igazgatóság adhat felmentést, amennyiben kijelölt telepre történik a kiszállítás a madárinfluenza vírusának ártalmatlanítását szolgáló kezelés vagy későbbi kezelés célját szolgáló köztes tárolás céljából.  

Tilos a vásárok, piacok, kiállítások, illetve a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak egyéb bemutatóinak, illetve versenyeinek tartása.

Baromfi vadállomány-újratelepítési céllal nem engedhető szabadon.

A megfigyelési körzetre elrendelt intézkedéseket a fertőzött gazdaságnak takarítása és fertőtlenítése befejezésének napjától számított legalább 30 napig fenn kell tartani. 

Kecskemét, 2016. november 29.

 

                                                                                           Dr. Határ Mária

                                                                                                  jegyző