Matolcsy nem rémhírterjesztő

2023 jan 5
Megosztás

Egy, magát csak hétköznapi választónak nevező, kecskeméti férfi a múlt év végén feljelentett Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, a parlament Gazdasági Bizottságának december 5-i ülésén tett kijelentései miatt. 

A feljelentés szerint a jegybank elnöke tagadta, hogy a háborús szankciók vezettek az ország jelenlegi gazdasági helyzetéhez, s a kijelentései a választókban - így benne is - súlyos nyugtalanságot keltett. Nem beszélve arról, egy ilyen beszéd nyugtalanná teheti  a befektetőket és a tőzsdét, ami a gazdaságra, a forint értéktelenedésére is kihathat. A feljelentő szerint a háborús vészhelyzet kihirdetése közveszély helyszínévé minősíti hazánkat, mindezekért a jegybank elnökével szemben nyomozás elrendelését kéri rémhírterjesztés büntette miatt.

A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság végezte, aki értékelték a gazdasági bizottság előtt elhangzott teljes beszédet.

Megállapították: a bűncselekmény elkövetési magatartása  - valótlan tény, vagy való tény elferdítve történő állítása, vagy híresztelése - kizárólag szándékosan tanúsítható. Matolcsy György viszont a beszéde alkalmával az MNB éves üzleti jelentését és beszámolóját ismertette. Az ebből levont szakmai következtetések valótlan tényközlésként, vagy valós tény elferdítéseként nem értékelhetőek, ezért az elkövetési magatartás hiányzik. A nyomozóhatóság hozzátette: a fenti bűncselekményt a közveszély helyszínén kell elkövetni, amely térben és időben behatárolt helyet jelent, vagyis ez alatt olyan helyzetet kell érteni, amikor  a kijelentés nagyobb számú meghatározott személyt, vagy jelentős értékű anyagi javakat fenyeget és a sérelem bekövetkezésének reális a lehetősége. Hangsúlyozták: Magyarország nem tekinthető közveszély színhelyének, mivel olyan sérelem bekövetkezésének reális lehetősége nem áll fenn, mely nagyobb számú meghatározott személyt, vagy jelentős anyagi javakat fenyegetne. 

Önmagában a háborús veszélyhelyzet kihirdetése Magyarországot nem nyilvánította közveszély helyszínévé.

Mindezekre tekintette a rendőrség - mivel a feljelentett cselekményt nem bűncselekmény - a feljelentést elutasította.