Mediterrán ihletből alkotni Magyarországon

2023 szep 23
Megosztás

Különböző ékszerek, táskák és kiegészítők a női divat meghatározói. Trendekre iparágak épülnek. Stickel Andrea, Magyarországról,  viszont nem állt be ebbe a sorba, önmagát kizárólag az időtlen mediterrán életérzésen keresztül fejezi ki. Nemhiába a görög szigetvilágban érdeklődnek a munkái iránt.

- Miért pont a görögök, hogyan talált rá csak az itt jellemző mediterrán stílusra?

- Nem volt ennyire egyértelmű, az első években kerestem az utam, vonzott a mediterrán életérzés, a természetessége, a színvilága. Csak egy volt a biztos, hogy nem vagyok harsány,  és minden munkám egyedi, a saját, két kezemmel készített. 

- Mindig is iparművészettel foglakozott?

- Nagyon sokáig nem, de egy másik alkotói, kreatív pályán dolgoztam évtizedekig, aztán egy nap váltottam, mert visszavonhatatlanul éreztem, hogy lépnem kell. Ezeknek a kényszerű és megszenvedett elágazásoknak a kimenetelét persze évek múltán értjük meg pontosan. Ez egy másik út, amelyen sokkal inkább önmagam vagyok és persze boldogabb. 

- A honlapján, a www.andreahellas.com - on, azt írja, amikor először megpillantotta a Kükládokat, akkor nem izgalom, hanem nyugalom szállta meg és visszavonhatatlanul érezte, hogy hazaérkezett. Miért van ekkora hatással Önre ez az egyszerű világ?

- A mai ember a technológiában, a korszerűségben, az internet sávszélességében méri  a kényelmét és azt hiszi, ha ezekből a legújabbak állnak a rendelkezésére, akkor nincs lemaradva, az emberiség elitjéhez tartozik, és úgy véli, boldog. De a technológia esendő, ezt látjuk nap mint nap, az energiaválságról szóló hírekben, vagy a klímaváltozás okozta pusztító viharokat követően. A görög szigetvilágban élő őslakosoknál viszont az élet igenlése, a társas kapcsolatok, a beszélgetések, az éneklés, a tánc, a föld és a tenger javainak az alázatos élvezete áll az első helyen. Hétköznapjaikat az önkifejezésnek, az igényes ötvös és kézműves munkáknak szentelik, ezért ők valós és bölcs életet élnek, amelyből több mint háromezer éve nem képes kimozdítani őket semmiféle trend, sőt, a globalizáció sem.

Ez a letisztultság és egészséges életöröm köszön vissza a munkáimban.

- Tervezi már, hogy kint fog végérvényesen élni, vagy üzletet nyit valamelyik szigeten?

- Persze, sokat gondolkozom ezen, de kis lépésekkel szeretnék haladni, és egyenlőre működik a kétlakisággal is. A termékeim, valamint a weblapom fótóinak nagy része már görög helyszíneken készült és az üzleti lehetőségek is a helyszíneken alakulnak. Valószínű azonban, hogy az igazi hazaérkezést az jelenti majd, ha az év nagy részét az Égei tenger egyik szigetén tölthetem és itt alkothatok.

A termékek megtekinthetők a www.andreahellas.com weboldalon.