Meg akarta kenni az állatorvost a hamis egészségügyi igazolásért

2018 jún 25
Megosztás
libák

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség vesztegetés bűntette miatt vádat emelt egy 50 éves kecskeméti férfivel szemben, aki 2012 augusztusában egy nagy Bács-Kiskun megyei agrárvállakozás képviselőjeként kenőpénzt akart fizetni egy kiskunfélegyházi állatorvosnak azért, hogy kiállítson egy olyan igazolást, amivel elszállíthatja a cég egyik üzleti partnerétől a bérnevelésben lévő libákat.

 A vádlott apja által vezetett cég 2012 tavaszán több mint 10 ezer libát helyezett ki bértartásra egy libaneveléssel foglalkozó kiskunfélegyházi házaspárnak, melyről szerződést is kötöttek. A kihelyező céget édesapja megbízásából a vádlott is képviselte. A bérnevelők szolgáltató állatorvosa egy kiskunfélegyházi állatorvos volt, aki a baromfik egészségügyi ellátását magán állatorvosként, mint egyéni vállalkozó végezte.

A bértartás alatt a libaállományban betegségek ütötték fel a fejüket, ami miatt vita alakult ki a libákat kihelyező cég és a bérnevelést végző házaspár között. A vita odáig fajult, hogy 2012. augusztus végén a cég levelet írt a házaspárnak, hogy a libákat el kívánják tőlük szállítani. A bérnevelők erre jelezték, hogy az állatok egészségi állapota miatt ehhez nem járulnak hozzá. Az állatok elszállításához a telepet ellátó állatorvos által kiállított igazolás lett volna szükséges.

A tervezett elszállítás előtt egy nappal az állatorvos találkozott a kihelyező cég részéről a vádlottal és közölte vele, hogy a libák elszállításához szükséges igazolást nem állíthatja ki, mert egyes minták vizsgálati eredményei még nem érkeztek meg.

Ekkor a vádlott közölte az állatorvossal, hogy ha kiállítja a szállításhoz szükséges iratokat, akkor a többszörösét fizetné annak, mint amit a házaspártól kap.

Az állatorvos az ajánlat ellenére az igazolást nem állította ki. A vádlott e tettével az állatorvosnak, mint önálló intézkedésre jogosult egyéni vállalkozónak a kötelessége megszegéséért jogtalan előnyt ígért.

A vádlott szabadlábon várja a tárgyalást, őt a járási ügyészség gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével vádolja. Bűnössége kérdésében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

A vállalkozó ellen egyébként egy másik ügy is van folyamatban. Ebben a NAV Dél-alföldi bűnügyi igazgatósága vádemelést javasol jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, illetve közokirat-hamisítás bűntettében több férfi ellen.

A fenti vesztegetési ügyben érintett kecskeméti férfit azzal gyanúsítják, hogy a cégének Olaszországból beszerzett szója eredetét a számlagyártól beszerzett valótlan tartalmú számlákkal igazolta.

Ebben az eljárásban is hamarosan vádat emelnek az agrárvállalkozó ellen.