Megmérték a halálkamion perének főkolomposait

2018 jún 14
Megosztás
ítélet a parndorfi halálkamion ügyében

Első fokon 25-25 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön azt a négy embercsempészt, aki 71 illegális bevándorló halálát okozta az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében.

Az elsőrendű afgán és a három bolgár vádlottat társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben találták bűnösnek, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Egyikük sem bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértésben is bűnösnek mondták ki.

Az elsőrendű vádlottat véglegesen, a többieket 10-10 évre kiutasították Magyarországról, és vagyonelkobzást is kiszabtak velük szemben (94 millió, 8 millió, 1 millió, illetve 300 ezer forint).

A vádirat 26 vádpontot, 33 esetben történt embercsempészet leírását tartalmazta, amelyek közül a 25. vádpont a parndorfi tragédia. A teljes büntetőpernek 14 vádlottja volt.

A tárgyalást a Kecskeméti Törvényszék 2017. június 21-én kezdte meg. Októberben egyesítettek a parndorfi esettel egy másik ügyet is, amelyben három férfit vádoltak embercsempészéssel. Így tizennégyre emelkedett a vádlottak száma a büntetőperben.

A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, de a hetedrendű, a tizenketted rendű és a tizennegyed rendű vádlott pedig még mindig szökésben van.

A Bács-Kiskun Megyei főügyészség vádirata szerint a bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27-e között működött, júniustól napi rendszerességgel szállították a migránsokat Németországba vagy Ausztriába. A vádban 31 szállítás szerepel, melyek során az emberek gyakran személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen furgonokban utaztak zsúfolt, embertelen, gyötrelmes körülmények között. A nemzetközi bűnözői csoport e szállítások során több mint 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába és az afgán vezető ezzel legalább 300.000 eurót keresett. Volt olyan szállítás is, hogy közel 100 menekültet zsúfoltak be egy teherautó rakterébe.

A bűnszervezet tagjai 2015. augusztus 26-án hajnali 5 óra körül 71 migránst – köztük 59 férfit, 8 nőt és 4 gyermeket - zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében.

A migránsokat az M5-ös, M0-ás, majd az M1-es autópályán szállították Ausztriáig. A kamiont – amely Kecskemétről indult a határhoz, hogy felvegye a migránsokat – egy 25 éves bolgár férfi (I.) vezette, előfutóként pedig egy 38 éves bolgár férfi (T.) kísérte. Ezt megelőzően mindketten már többször „dolgoztak” a bűnszervezetnek.

 A migránsok mintegy fél órával az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt, amelyet a sofőr és előfutója is hallott. A problémát bolgár főnökük közvetítésével telefonon jelentették a bűnszervezet afgán vezetőjének, ám többször is azt az utasítást kapták, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A szállító és az előfutó – bár segíthettek volna a sértetteken – teljesítették a főnökük és az afgán vezető utasítását. Ennek az lett a következménye, hogy a raktérbe bezárt 71 sértett az indulástól számított 3 órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt. I. és T. – miután átlépték az osztrák-magyar határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

Fotók: MTI - Ujvári Sándor