Megújult a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség

2014 május 22
Megosztás
Bács-Kiskun Megyei Lovasszövetség elnöksége

Tisztújító Közgyűlést tartott a Bács-Kiskun Megyei Lovas Szövetség a fülöpszállási Biczó csárdában 2014. május 21-én. A szövetséget irányító Mondok József 8 év után mondott le megyei vezető tisztségéről, hiszen a Magyar Lovas Szövetség alelnöki és a Fogathajtó Szakág elnöki pozícióját is ő tölti be.

Bács-Kiskun megye az ország harmadik legjelentősebb lovas megyéje mind a sportolók, mind az egyesületek, mind a versenyek számát tekintve. A megyében rendkívül sok a lovas turisztikai szolgáltató is, akik szintén kapcsolódnak a lovassporthoz, szabadidő lovagláshoz.

A Közgyűlésen a 37 szavazati joggal rendelkező egyesületből 22 képviseltette magát. Mondok József értékelte az elmúlt 4 évet, mely során megemlítette, hogy jelentősen nőtt az igazolt sportolók száma, annak ellenére, hogy a rendezési és versenyzési költségek jelentősen megemelkedtek. Köszönhető ez elsősorban az amatőr sportolók szövetségbe vonzásának, főként a fogatsport területén. Bács megye jelentős nemzetközi versenyeknek is helyt adott: 2009. évi Kettesfogathajtó VB, 2013. évi Négyesfogathajtó Eb, Díjugrató és Fogathajtó Világkupák, CSIO díjugrató versenyek, stb. A szabadidő lovaglás területén a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által nyert pályázaton szakértőként közreműködtek a szövetség képviselői, akik egy lovas túraútvonal hálózatot alakítottak ki 48 lovas bázis bevonásával. Az országban elsőként három megyei település is csatlakozott a Nemzeti Lovasprogram lovasoktatási programjához: Izsák, Lakitelek és Kecskemét. A program rendkívül nagy sikert aratott a településen élők körében. A beszámolót a Közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

A Jelölő Bizottság beszámolója alapján az elnöki tisztre két főt, Hatvani Gábornét és Ladányi Kovács Zoltánt, míg tagként hat főt jelöltek: Hatvani Gáborné,  Kiss Zoltán, Lezsák Levente, ifj. Nagy Tibor, Pataki-Csete Dorottya és Rózsahegyi Róbert. Hatvani Gáborné nem vállalta az elnöki tisztséget, de tagként indult, míg ifj. Nagy Tibor nem vállalta a felkérést. Így Ladányi Kovács Zoltánt választották meg elnökként, míg a tagságba került Hatvani Gáborné, Lezsák Levente, Pataki-Csete Dorottya és Rózsahegyi Róbert.

Ladányi Kovács Zoltán a Nemzeti Vágtát, az izsáki világbajnokságokat és a Hírös Vágtát szervező cég ügyvezetője kiemelte, hogy a megyei lovas szövetségek rendkívül fontos szerepet töltenek be a lovassportok tömegbázisának megteremtésében. A megye feladata az ifjúsági és az amatőr illetve a szabadidő sport szervezése, a megyei bajnokságok kiírása. Szeretne több energiát fordítani a fiatal és kezdő lovasok képzésére és versenyzési feltételeinek javítására. A megye nyitni kíván a szabadidejüket lovaglással töltők felé is, részükre képzések, programok rendezését tervezi. A programok megvalósításához a rendelkezésre álló forrásokat támogatások és pályázatok megszerzésével kívánja bővíteni. Lezsák Levente lovas kultúra oktató kiemelte az iskolai lovasoktatás fontosságát, amely jelentősen hozzájárulhat a sport széleskörű társadalmasításához. Feladatának tekinti az iskolákkal és a lovardákkal való kapcsolattartást, segítségnyújtást. Jelenleg is közreműködik egy egységes lovas kultúra tankönyv kidolgozásában és előadásokat tart a témában. Hatvani Gáborné a Duna-Tisza Közi régió elnökeként már eddig is összefogta a megye fogatsportját. Tovább szeretné erősíteni a megyei fogatajtó bajnokságokat és növelni az abban résztvevők létszámát. Pataki-Csete Dorottya az Airvent Lovasklub képviselője elmondta, hogy a megyében már most is rendkívül erős a díjugratás és versenyzőink nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményekkel szerepelnek. Rózsahegyi Róbert a kiskunhalasiak képviselője kiemelte a régi határőrbázis fejlesztésének fontosságát és a hagyományőrző egyesületekkel való kapcsolattartást, ill. a halasi CSIO versenyek további szervezését.

Az újonnan felállt elnökség fiatalos hévvel vág bele a munkába, amely remélhetőleg hozzájárul a Bács-Kiskun megyei lovasélet további fejlődéséhez és lovas nemzet tudatunk erősödéséhez.