Megúszták a mizsei bombafenyegetők

2014 aug 25
Megosztás
bíróságon a mizsei bombafenygetők

Nem jött össze a gyors eljárás annak a három lajosmizsei férfinek az ügyében, akik májusban bombariadóztak a Mercedes gyárban. Akár évek telhetnek el, mire ítélet születik ügyükben.

 

Ábel és Pál  Mercedes gyárban dolgozott, de hosszú volt nekik az egyik májusi hétvége, hétfőn nem volt kedvük dolgozni, ezért rábírták ismerősüket, a fiatalkorú Györgyöt, hogy telefonáljon be a rendőrségre, és mondja azt, hogy bomba van a Mercedes gyárban. Tudták, hiszen az elmúlt hetekben már tapasztalhatták más esetekből, hogy ilyen esetben óriási a felhajtás a gyárban, a műszak leáll, a dolgozókat pedig hazaküldik.

Mint eddig senkinek, nekik sem volt szerencséjük, napokon belül meglettek mindhárman, a rendőrség őrizetbe vette őket, az ügyészség pedig kezdeményezte az előzetes letartóztatásukat. 

A triumvirátus megszeppenve érkezett a Kecskeméti Járási Bíróságra. A fiatalkorú György unokabátyja, mint törvényes képviselő sóhajtozott is mindvégig hangosan, hogy jaj, mit tettél Gyurika, hogy lehettél ennyire hülye.

Aztán végül örömünnep lett belőle a folyosón, mert a bíróság nem látott nyomós okot arra, hogy a három fiatalembert letartóztassa, így azonnal lekerült a bilincs róluk és hazamehettek. A családtagjaik már várták őket a Rákóczi utcán, úgyhogy hazaindultak ünnepelni Lajosmizsére. 

Az ügyészség a döntést megfellebbezte, de nem volt foganatja, aztán következett volna a nyáron a gyors eljárás, de ez sem jött össze, mert az egyik gyanúsított nem hajlandó elismerni a tettét, amely alapfeltétele egy gyors bírói döntésnek. Így a triumvirátus hosszú bírósági procedúra és bizonyítási eljárás elé néz, amely akár évekig is eltarthat. Mivel már most sem látott a bíróság okot arra, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék őket, évek múltán pedig már nem is születhet olyan ítélet, amely szabadságvesztésre ítélné őket. 

Mindenesetre a Merci-gyár már megszabadult tőlük.