A Mercedes fejleszteni kívánja a kecskeméti gyárát

2021 okt 22
Megosztás

Pénteken mutatták be Kecskeméten az első Magyarországon készült sorozatban gyártott tisztán elektromos autót a Mercedes EQB-t. A Mercedes 2030-ig teljesen átáll az elektromos autógyártásra. A kecskeméti gyár ennek a folyamatnak az egyik legfontosabb szereplője.

Az eseményen Christian Wollf, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft ügyvezető igazgatója kijelentette:

A német precizitás és a magyar elkötelezettség sikere az EQB.

Hozzátette: Az EQB a rugalmasság szimbóluma, mérföldköve a gyár jövöjének, mert a jövő számára állítanak elő autókat Kecskeméten.

Köszönetet mondott a magyar kormánynak, amely minden lépését támogatta a projektnek, de  a pénz mellett szükség volt a híres kecskeméti szellemiségre is, amit mi egyben akarunk tartani a jövő érdekében - tett hozzá.

Jörg Burzer a Mercedes -Benz AG igazgatósági tagja, termelési és ellátási láncért felelős vezetője kijelentette:

Az EQB az első sorozatban gyártott villanyautó Magyarországról. 

Hangsúlyozta: A kecskeméti csapat nagyszerű munkát végzett, mert a világjárvány és a chiphiány ellenére megoldotta az EQB gyártását időre. Itt vették kezdetüket speciális innovációk, mert itt különösen erős az úttörő szellem, nemhiába, hogy  ez a csapat a Daimler környezetvédelmi díját is elnyerte.

Hozzátette: a Mercedes 2030-ig átállítja a gyárait az elektromos autók gyártására. Kecskemétről a világba. 

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: 

Vannak olyan pillanatok, amelyre mindig emlékezni fogunk. Az elmúlt években öt modell bemutatóján vettem részt.

Az EQB azonban elhozta számunkra a jövőt, hiszen ez a modell már a jövő autója és újabb közös sikerek előtt nyitja meg az utat.

Nem régen még attól tartottunk, hogy a korona vírus rossz irányba fordítja majd az életünk, de legyőztük, mert nem vesztettük el a hitünket és a jövőnk sikerét a kezünkbe vettük. Ahogy Kecskemét ősi igazsága is mondja, sem magasság, sem mélység nem rettent. A magyar és a német kormány hitt benne, összefogott és megvédte közös sikereit és korszakosat alkotott. Köszönöm a kormánysegítségét és a kecskeméti emberek munkáját, amellyel eljuthattunk a mai, dicső napig.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter hozzászólásában elmondta:

Mindazok, akik tömeges munkanélküliségről beszéltek, mindazok akik a leépítésben hittek csúnyán pórul jártak és csalódtak, mert az a stratégia volt sikeres, amely a munkahelyek megtartásában hitt, amely a cégek segítéségére alapozott.

Magyarország járványkezelése gazdasági szempontból abszolút sikeres volt.

Soha ennyien nem dolgoztak hazánkban a rendszerváltás óta, miközben a világban leépítések zajlanak. Mindeközben a magyar gazdaság 18 százalékkal nőtt. Ebben az autóipar a gazdaság gerince. A startégia pedig most már nem az elektromobilitás, hanem csak az elektromobilitás. Ez a jövő iparága. Ez egyben azt is meghatározza, hogy mely országok számíthatnak sikerekre a jövőben. Ezért van ekkor a jelentősége a mai napnak. Hozzátette:

A magyar kormány 15 milliárd forint támogatást biztosított a fejlesztéshez.

A sajtótájékoztatót követően pedig begördül a jövő családi, tisztán elektromos autója, az EQB.