A Merci nevében húzta le a fél várost

2014 aug 14
Megosztás
Mercédesz és a divat

Végre bíróság elé kerül az öltönyös, lehúzós ember, Frank úr, aki fél Kecskemétet átverte a Mercedes nevében. A kár csaknem százmillió forint. Még a nagy KÉSZ Kft.-t is behúzta a csőbe.

 

A Kecskeméti Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy 58 éves kecskeméti férfi ellen, aki 2010 és 2011 években a kecskeméti Mercedes gyár építését kihasználva valótlanul a gyárat működtető német cég alkalmazottjának, a gyár leendő beszállítójának, illetve német és osztrák bankokban komoly befolyással bíró személynek adta ki magát és összesen nyolc sértettől jelentős pénzösszegeket csalt ki.

A németül jól beszélő és németországi tartózkodási hellyel is rendelkező vádlott 2010. évben egy kecskeméti férfit úgy csapott be, hogy valótlanul azt állította: Mercedes szalont és szervizt akar építeni és ehhez megvásárolja a sértett ingatlanát. A vádlott a „szalon működtetéséhez” egy céget is létrehozott és abban állapodott meg a sértettel, hogy a férfi a vállalkozáshoz szükséges banki kaució kifizetése érdekében megveszi a cég 1/2 tulajdonrészét 227 millió forintért. A vádlott a sértett megtévesztéséhez látványterveket és banki dokumentumokat is bemutatott. A megtévesztés sikeres volt: a sértett 2010. július 9-ig több részletben összesen 40 millió forintot adott át a vádlottnak, melyet nem kapott vissza, hiszen a vádlott nem állt kapcsolatban a Mercedes gyárat működtető cégekkel, a sértett pénzét akarta jogtalanul megszerezni.

A vádlott egy építészként dolgozó kecskeméti nőt is megkárosított: neki valótlanul azt állította, hogy a Mercedes gyár beszállítója és a sértett számára egy osztrák banknál tud nagyon kedvező hitelt intézni. A németül nem beszélő építésszel  többször Bécsbe is elutazott, ahol a sértettnek bankszámlát nyitottak. A hölgynek azt állította valótlanul, hogy a hitelhez önerőt kell befizetni. A sértett 2011 novemberétől a bécsi látogatások során több részletben összesen 6 millió forintot adott át a vádlottnak, aki a pénzösszegeket a saját számlájára fizette be. A sértett kára nem térült meg.

A vádlott 2010 szeptemberében egy kecskeméti céggel tervezési szerződést is kötött engedélyezési tervek és látványtervek készítésére. Ebben az esetben is a kecskeméti Mercedes gyár leendő beszállítójának adta ki magát. A cég a terveket el is készítette, de a vádlott a munka ellenértékéből 27,5 millió forintot nem fizetett ki, ez nem is állt szándékában, célja a tervek fizetés nélküli megszerzése volt. Egyébként a terveket más sértettek megtévesztéséhez is felhasználta. A vádlott a nyomozás megindulása után kártérítésként mintegy 11 millió forintot visszafizetett.

A vádlott a fentieken kívül további három férfit is megkárosított: őket azzal csapta be, hogy kedvező külföldi hitelek elnyeréséhez tud segítséget nyújtani. A megtévesztett sértettek a saját és az általuk képviselt cégek vagyonából 950 ezer és 10 millió forint közötti pénzösszegeket adtak át a vádlottnak. A felvázolt hitellehetőségek természetesen nem léteztek, a sértetteknek okozott kár nem térült meg.

Végül a vádlott 2011 áprilisában egy kiskunfélegyházi férfinek valótlanul azt állította, hogy a Mercedes gyár alkalmazottja és kedvezményes áron tud gépkocsit vásárolni. A megtévesztett sértett kiválasztott egy autót és előlegként át is adott 2 millió forintot a vádlottnak. A vádlott állításai hamisak voltak, a sértett kára nem térült meg.

 A szabadlábon védekező vádlottat a Kecskeméti Járási Ügyészség 3 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, továbbá 2 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog ítéletet hozni.