Messze még a Montessori óvoda Kecskeméten

2023 szep 6
Megosztás

Márciusban új tulajdonosa lett a Szent Miklós utcai óvoda épületének. A kevés gyerekszám, valamint az, hogy  helyi védettség alatt álló, műemléki épület felújításra szorul, indokolta az eladást. 

Az eladás feltétele az volt, hogy az ingatlant továbbra is óvodaként kell üzemeltetnie az új tulajdonosnak. 

Az ingatlant, mintegy százmillió forintért, az egyetlen érvényes pályázó, a lajosmizsei Hu-Mago Kft. vette meg, a fenntartója pedig a fővárosi székhelyű Öko-Hámor Környezetvédelmi Nonprofit Kft. lett, amely Montessori nevelési elveken alapuló óvodát fog az épületben működtetni. 

A magánóvoda költségtérítéses elven működik.

Megjött a tanévkezdés ideje, az viszont szemmel látható, hogy a Szent Miklós utcai épületben nem hogy gyerekzsivaj, élet sincs. Az udvart felverte a gaz, az akác, felújítás nem zajlik és oktatás sem. Sehol egy teremtett lélek.

Megkérdeztük a fenntartó Öko-Hámor Nonprofit Kft.-ét, hogy miért nem kezdődött meg az oktatás, illetve mikor fog? A cég illetékeseitől csak egy rövid választ kaptunk, amely szerint  a nemzeti köznevelésről szóló törvény előírásai szerint  a Belügyminiszternek, mint a közoktatásért és köznevelésért felelős miniszternek a hozzájárulása alapján az ún. nyilvántartásba vételi kormányhivatali engedély kiadása megtörtént, jelenleg az ún. működési engedélyeztetési eljárás zajlik a szakhatóságok bevonásával, az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény által meghatározott határidőkben.

Laikus számára logikus a felvetés: ha már előzőleg is óvoda működött ott, akkor miért nem működhet ott egy másik, jogfolytonosan tovább.