Mire elég az átlagfizetés a kecskeméti albérletpiacon?

2020 okt 7
Megosztás

Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében Kecskemét elmúlt 5 évének ingatlanpiaci árváltozását vetítette fel, most pedig a jövedelmek viszonyában mutatja be az albérletárakat. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy egy kecskeméti albérlet havi bérleti díja mennyire emészti fel a megyére jellemző havi nettó átlagkeresetet. Ezen kívül pedig Kecskemétet a többi megyeszékhelyhez hasonlítjuk, annak érdekében, hogy kiderüljön, mely nagyvárosban a legkönnyebb és melyben a legnehezebb a lakásbérlés.

Elég az átlagfizetés egy lakás bérléséhez Kecskeméten

2020 I. félévében a Bács-Kiskun megyei havi nettó átlagkereset kerekített értéke 220 ezer forint volt. Ugyanebben az időszakban egy Kecskeméten kivehető 50m²-es albérlet havi bérleti díja átlagosan 130 ezer forint körül mozgott. Persze, ha azt nézzük, hogy az átlagbér 60 százalékát felemésztette a bérleti díj, akkor már kevésbé vonzó a helyzet. Hiszen így átlagosan 90 ezer forint maradt az olyan rendszeres kiadásokra, mint a rezsi vagy az étkezés, a szórakozásról pedig még nem is beszéltünk.

Azt már látjuk, hogy a júliusi-augusztusi hónapokban hogyan alakultak a kecskeméti albérletek átlagos négyzetméter árai: már tavaly nyár óta csak stagnálás van jelen a piacon, ami idén nyáron is folytatódott. Azt viszont, hogy 2020 III. negyedévében milyen havi nettó átlagkeresetek jellemezték Bács-Kiskun megyét, még nem lehet tudni, mivel a KSH erre vonatkozóan még nem közölte az adatokat. Amennyiben a korábbi tendenciát követve tovább növekedik az átlagfizetés, úgy az albérlők örülhetnek, hiszen vastagabb maradhat a pénztárcájuk.

Van, ahol többre van szükség, mint az átlagfizetés

Az idei év első félévében a legmagasabb havi nettó 330 ezer forintos átlagbér Budapesten volt. A másik véglet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol az átlagfizetés 202 ezer forint volt havi szinten.

Idén augusztusban az albérletek átlagos négyzetméter ára szintén Budapesten volt legmagasabb, 4000 ezer Ft/m². Így a fővárosban egy 50m²-es lakás bérleti díja havonta 200 ezer forint körül alakult. A legolcsóbb átlagár Miskolcon volt, ahol egy ugyanekkora alapterületű lakást havi 85 ezer forintért lehetett kibérelni. Ez alapján az összes régióközpont közül Budapesten a legnehezebb a lakásbérlés, mivel a fővárosban kapható átlagfizetés 60 százalékát teszi ki a bérleti díj. Ezzel szemben Miskolcon és Győrben ez az arány 40 százalék. Szegeden, Pécsen, Debrecenben és Székesfehérváron pedig az átlagbér felére volt szükség ahhoz, hogy egy 50m² alapterületű lakást ki lehessen bérelni.

Az átlagok mögött meghúzódó szórás persze nagy lehet, de az összehasonlításuk segítségével képet kaphatunk arról, hogy a munkalehetőségekhez képest mennyire lehet könnyen albérlethez jutni. Az Ingatlannet.hu elemzéséből arra következtethetünk, hogy hiába vannak magasabb bérek Budapesten, az albérleti díjak is annyival magasabbak, hogy itt kell a legtöbbet fizetni. Ezt a portfolio felmérése is alátámasztja, csak nem bérlés, hanem vásárlás szempontjából.