Mongol holdújév köszöntés Szankon

2019 feb 10
Megosztás

Zenével is megerősítették a mongol-magyar barátságot Szankon, ahol a mongol állami ünnep, a Holdújév szokásairól is beszélt Batbayar Zeneemyadar. Mongólia nagykövete szólt arról is, hogy hazájában ez a barátság ünnepe is, amikor apró ajándékokkal köszöntik egymást. 

- Nem csak arról szól ez a mai este, hogy egy kis lenyomatot kapjunk Mongóliáról, hanem arról is, hogy mindazt felvillantsuk, amit mi már régen elfeledtünk, amiért érdemes embernek lenni és maradni. Vagyis az egymásra figyelés, a beszélgetés, egymás gondolatainak, értékeinek megismerésének képességét  – fogalmazott megnyitó beszédében Patkós Zsolt, Szank polgármester, aki „családi összejövetelnek” nevezte a rendezvényt.

Ezt megerősítette Dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongóliai magyarországi nagykövete is, aki testvéreinek nevezte a csaknem 200 főnyi hallgatóságot. Megjegyezte: meggyőződésük szerint a magyarok és a mongolok közös őstől, a hunoktól származnak. Ezt bizonyíthatja az a több mint kétszáz szó, ami mindkét nyelvben hasonló: például a sárga (shar), barna (bor), kék (khukh), iker (ikher), kar (gar).

A nagykövet beszédében elmondta, hogy a Magyarországnál tizenhétszer nagyobb, de mindössze 3 millió lakossal rendelkező Mongólia az elmúlt években nagyon nagy változásokon megy keresztül. Ezt jelzi többek között az is, hogy fővárosban, Ulánbátorban egyre több felhőkarcoló épül. „Nagyon jól ismerem a várost, de amikor legutóbb otthon voltam, én is eltévedtem” – jegyezte meg.

Ugyanakkor – tette hozzá – Mongóliában továbbra is sok gazdasági lehetőség van kihasználatlanul, elsősorban az állattartással összefüggésben. „Összesen 66 millió birkát, kecskét, lovat, marhát és tevét tartanak az országban, ezeket a jószágokat az alkotmány külön védelemben részesíti” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a rendszerváltás idején sok multinacionális vállalattal alakítottak ki gazdasági kapcsolatot, de 30 év alatt bebizonyosodott, hogy ebből Mongólia nem igazán profitált.

- Rájöttünk, hogy olyan népekkel kell barátkozni, akik semmilyen szempontból nem veszélyesek ránk. Magyarország ilyen partner. A két ország között kiváló a politikai kapcsolat, de nagyon sok lehetőség kínálkozik a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is, amit érdemes lenne kihasználni – emelte ki a nagykövet.  

Hozzátette: a mongolok számára Magyarország kapu lehet az Európai Unió felé, Mongólián keresztül pedig a magyar vállalkozók számára nyílhat meg az út olyan hatalmas piacok felé, mint Kína vagy Oroszország szibériai régiója. Az együttműködést segítheti, hogy évente 200 mongol diák jöhet tanulni magyar felsőoktatási intézményekbe.

A nagykövet beszéde után az autentikus mongol népzenét játszó Khukh Mongol együttes adott koncertet, majd a mintegy 150 vendég megkóstolhatta a két legkedveltebb mongol nemzeti eledelt, a bócot és a hósort is.

Az est zenei meglepetése egy modernebb hangzású mongol sláger volt, amiről hamar kiderült, hogy a magyarok is jól ismerik, hiszen először, 1966-ban az Echo együttes játszotta a Kell, hogy várj című dalt, így hamar összeállt a magyar-mongol közös dalárda.

MTI - Önkormányzati Sajtószolgálat