Nagy gondban a Neckermann utazási iroda

2019 szep 24
Megosztás

A megváltozott utazási szokásaink, a Brexittől gyengült angol Font miatt, valamint egy kis tőzsdei játék után csődbe ment a Thomas Cook brit utazási iroda, amely leányvállalatát, a Neckermannt is érinti. A magyar iroda ugyan közleményben nyugtat, de közvetlen tulajdonosa, egy osztrák utazási iroda már bedobta a törülközőt. A hazai Neckermann weboldalán nem fogad foglalásokat és ezt tőlük a legnagyobb légitársaságok is visszautasítják. A Neckermann Kecskeméten az IBUSZ után a legrégebbi patinás utazási iroda. 

Minden előzmény nélük, a meglepetés erejével hatott a piacra tegnap a Thomas Cook brit utazási iroda csődje. Nagy-Britannia a világ egyik legnagyobb turisztikai piaca, amely 38 millió beutazóval és 39 millió külföldön nyaraló brittel zárta a tavalyi évet. London a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, de a Thomas Cook szempontjából fontosabb kiutaztatásban is 2010 óta évről évre nőtt a statisztikájuk. A britek elsősorban Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba utaznak, de az amerikai, az ír, a portugál, a német, a lengyel, a holland irányba is több mint kétmillióan mentek tavaly. Magyarország is egyre népszerűbb, az év első felében 7 százalékkal több brit érkezett, mint korábban.

A kecskeméti iroda segítőkész csapata sok családnak szerzett maradandó élményeket

A csoport magyar tagja, a hazai Neckermann (N-U-R Neckermann-utazás Szolgáltató Kft.) egyelőre megnyugtató üzeneteket közölt, annak ellenére, hogy a helyzetük egyelőre abszolút bizonytalan.

A Thomas Cook PLC (brit piac) csődjének bejelentésére és a médiában megjelent feltételezésekre reagálva tájékoztatjuk, hogy:

A Neckermann Magyarország, mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét.

Valamennyi külföldön tartózkodó utasunk az eredeti tervek szerint tud hazatérni.

Az induló járatokkal kapcsolatban, kérjük, lépjen kapcsolatba az utazási irodájával vagy írjon az utazas@neckermann.hu e-mail címre.

Néhány szálláshely az elutazás napján utasainktól kérheti a számlájuk kiegyenlítését. Ebben az esetben kérjük, azonnal vegye fel velünk a kapcsolatot az utazas@neckermann.hu e-mail címen.

A foglalás honlapunkon átmenetileg nem működik. Célunk, hogy mielőbb lehetőséget biztosítsunk az online foglalásra.

A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, és minden kötelezettségét folyamatosan megtartja, az összes kiállított számlát kifizeti.

További kérdések esetén az ügyfelek közvetlenül felvehetik velünk a kapcsolatot az utazas@neckermann.hu email címen. A Neckermann összes magyarországi utazási üzlete nyitva tart.

A Neckermann Magyarország vezetése azon dolgozik, hogy a külföldi anyacég okozta gazdasági nehézségekből adódó helyzetet megoldja. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasainkat ne érjen anyagi kár.

Dr. Békefi Veronika 

A Neckermann Magyarország ügyvezetője”

A cég tavaly a korábbi évekhez képest valóban sokkal jobb évet zárt.

2018-ban ugyanis 18,386 milliárd forint árbevétel mellett 699 millió forintos adózás előtti eredményt ért el, ugyanakkor a hazai cégnek a közvetlen tulajdonosa az a Thomas Cook Austria AG már deklaráltan bajban van.

Az osztrák Neckermann közben az alábbiakat írja honlapján:

A Thomas Cook Group plc tervezett feltőkésítéséről szóló tárgyalások kudarcot vallottak. Ezért a Thomas Cook Austria AG leállította az utazások értékesítését, és nem tudja garantálni a lefoglalt utazások teljesítését. További információkért vegye fel a kapcsolatot az AWP P & C S.A., ausztriai fióktelepével.”

A német Neckermann tökéletesen hasonló tartalommal publikált üzenetet, és deklarálta, hogy jelenleg a végső lehetőségeiknél vannak. Ha ezek kudarcot vallnak, csődöt kénytelenek benyújtani. Mindkét társaság közölte ugyanakkor, hogy a csoport klubutaztatási cégét, az Aldianát nem érinti ez a csőd.