A nagy halak nem kértek a méltányos ítéletből

2019 jan 31
Megosztás

Csütörtökön előkészítő ülésen születtek ítéletek a Kecskeméten élő ismert nagyvállalkozókat is érintő, több milliárdos bűnszervezet számlagyárának az ügyében. Az előzetes ülések során — amelyre  a múlt év nyarán életbe lépett új büntetőeljárási törvény ad lehetőséget — az volt a kérdés, vajon az 50 vádlottból hányan döntenek a beismerés mellett és kapnak gyors, méltányos, jogerős ítéletet, vagy pedig belemennek egy hosszas tárgyalássorozatba, amelynek végén, akár több éves fegyházbüntetéssel és vagyonelkobzással távozhatnak a Kecskeméti Törvényszékről.

A gyors ítélkezés előnye, hogy lerövidül a tárgyalási idő, kevesebb pénzbe kerül az államnak az eljárás, de a bűnelkövető is hamarabb szabadul az ügyből egy méltányos büntetés által. A vádhatóság bízott benne — miután a NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága által végzett nyomozás végén eléjük tárták a bizonyítékokat, a vallomásokat, a megfigyelési, valamint lehallgatási jegyzőkönyveket —, hogy az 50 vádlottnak legalább a fele teljes körű beismerő vallomást tesz, de nem így történt, az ügyvédi ellenlobbi hatására többen visszakoztak, így csupán 16 fő esetében tudott ítéletet hozni csütörtökön dr. Hadnagy Ibolya büntetőtanácsa.

A beismerők között nem voltak nagyhalak, ők továbbra is tagadnak és úsznak tovább a perrel.

Egyedül egy kulcsfigura, a számlázási ügyekben már korábbról ismert, másodrendű H. Csaba tett teljes körű vallomást. A bíróságon úgy fogalmazott: a nyomozati szakban nem tettem vallomást és tagadtam az ellenem felhozott vádakat, de miután megismertem a nyomozati anyagot, mindezt átértékeltem és a vallomástétel mellett döntöttem.

H. Csaba — aki egykoron maga is finánc volt — ellen nagyon méltányos büntetés indítványozott Dr. Rédei Rita, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség gazdasági ügyekkel foglalkozó csoportvezető ügyésze. A vádindítvány a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásért mindössze 3 év kedvezmények nélküli fegyház volt, valamint részleges vagyonelkobzás. 

H. Csaba az ügyészség ajánlatát elfogadta, akárcsak 15 kisebb fajsúlyú társa.

A másodrendű vádlott megkapta a három évet, valamint a vagyonelkobzást több mint 30 millió forint értékben. Ráadásul a fegyházat a bíróság börtön fokozatra enyhített, ám ebben az esetben is a büntetésének a  teljes kitöltése után szabadulhat, amelybe beleszámít az előzetes letartóztatásban eltöltött idő. Bevalló társai közül egy férfi kapott még letöltendő börtönbüntetést, a többiek börtönbüntetését a bíróság felfüggesztette.

A számlázási ügy haszonélvezői, a nagyobb cégtulajdonosok viszont nem tettek vallomást, így többek között az olcsó ásványvizeiről elhíresült Aquarius Aqua Kft. - a cég nem ismeretlen az ügyészség előtt - egyik fő tulajdonosa, valamint a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. résztulajdonosa, volt cégvezetője sem. 

A kérdés, vajon mire számítanak, hiszen a fenti 16 vádlott társuk vallomásával csak tovább nőtt a rájuk terhelő bizonyítékok köre és a tárgyalási szakban már nincs méltányos büntetés kiszabására lehetőség. 

Drága és hosszadalmas per elébe néznek, amelyben ráadásul három bíró ül a pulpitus mögött és kerül ki az ítélkezési rendszerből erre az időszakra.

A vallomást nem tevő kisebb súlyú vádlottak esetében sikerült szóra bírnunk egyet-kettőt, akik az ügyvédjük tanácsára döntöttek így, hozzátéve, úgy vélik, ha a másodrendű 3 évet kapott, akkor az ő büntetésük ennél csak jóval kevesebb lehet.

Sajnos, ebben erőteljes tévedésben vannak, nem beszélve arról, mi lenne ezzel a új jogintézménnyel, ha nem lenne jókora különbség az előkészítő ülésen, valamint a rendes tárgyaláson meghozott ítéletek között, akkor ez az egész pergyorsító és egyszerűsítő újítás az értelmét veszítené.