A nagykőrösi Fidesz frakció sajátos nyilvánossága

2015 ápr 13
Megosztás
törzsgárda jelvény

Nem először indított polgári pert a nagykőrösi Fidesz frakció az állítólagos sérelmeik miatt. Magukra vettek bizonyos dolgokat, miközben elfelejtkeztek arról, hogy döntési pozíciójuk közszerepléssel — és a hozzá tartozó bírálatokkal — is együtt jár.

Legutóbb László Ferenc ellenzéki MSZP képviselő ellen vesztettek pert.

 

A nagykőrösi városvezetés haragját azzal vívta ki László képviselő, hogy 2012-ben egy önkormányzati ülést követően feltett egy írást: Ismeretlen tettesek címmel, amelyben letakarta a helyi fideszes képviselők szemét egy fekete csíkkal.

László képviselő ez úton tiltakozott az ellen, hogy a Fidesz frakciónak a perben érintett képviselői, arctalanul és név nélkül titkosan szavaztak le egy előterjesztést, a nevüket nem merték vállani.

Mindezért Czira Szabolcs polgármester 400 ezer forintot, két képviselő 350-350 ezer forintot, a többi hat képviselő pedig egyenként 250 ezer forintot követelt László képviselőn, mondván megsértette az emberi méltóságukat, valamint a képmáshoz való jogukat.

Az első fokú bíróság a László-féle cikk szöveges részét véleménynyilvánításnak vette, de mellette megállapította, hogy a képviselő megsértette a felpereseknek a képmáshoz való jogát és ezért őt pénzbüntetésre ítélte.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban az első fokú ítéletet megváltoztatta és a nagykőrösi képviselők keresetetét teljes egészében, jogerősen elutasította, mondván: az írás szövege és a hozzá tartozó képek szorosan összetartoznak, azokat egyben kell vizsgálni, azok szorosan összefüggnek a közszereplők tevékenységével és annak bírálatával. A szöveg és a képi illusztrációja pedig  nem sérti a közszereplő felperesek emberi méltóságát és a személyiségi jogait.

A felperesek most fizethetik László Ferenc, valamint az állam perköltségét.