Naperőműparkot adtak át Nagykőrösön

2019 júl 29
Megosztás

Naperőműpark létesült Nagykőrösön az ALTEO Nyrt. kivitelezésében. A cég ezzel egy időben Balatonberényben is átadott egy hasonló létesítményt. A cég összesen négy erőműparkkal rendelkezik az országban, a másik kettő Monoron, illetve Domaszéken található. 

A társaság naperőművi projektjeinek névleges teljesítménye az átadott létesítményekkel együtt immár eléri a 20 megawattot, a teljes megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfólió kapacitása pedig eléri az 55 megawattot.   

A balatonberényi naperőműpark egy 13,4 hektáros ipari területen épült fel, amelynek kapacitása elérte a 6,9 megawattot. A nagykőrösi naperőműpark összesen 14, egyenként 495 kilowatt névleges villamos teljesítményű naperőmű-egységből áll. Az erőmű sajátossága, hogy a naperőművek esetében megszokott fix tartószerkezet helyett egytengelyes napkövető rendszerrel működik, amely révén hatékonyabban képes a napsugárzás energiáját használni és ezáltal nagyságrendileg 15 százalékkal magasabb villamos energia termelésére képes a hagyományos telepítésű naperőművekhez képest.

Az erőműparkok a 2017-2019-es stratégia keretében megvalósuló 10-15 milliárd forintos beruházási program részeként valósultak meg.  

- A kivitelezési munkálatok lezártával újabb két működő erőműparkkal bővült a portfóliónk, amelyek stabil eredménytermelő képességükkel hozzá tudnak járulni az ALTEO pénzügyi sikerességéhez. Terveink szerint az erőműparkok működéséből fakadó bevételek a harmadik negyedéves eredményeinkben már látszódni fognak. Az idei évben ugrásszerűen megnőtt a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliónk kapacitása, amely jelenleg – a fotovoltaikus (a közvetlen napsugárzást energiává változtató) erőműveket és a szélerőműveket beleszámítva – eléri az 55 megawattos összteljesítményt, ez a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként rendkívül fontos a számunkra – tette hozzá ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

 - Nagykőrösön szeretjük a városunkat, szeretjük a hazánkat. Hiszünk abban, hogy a nemzetünknek nem csak múltja, de jelene és jövője is fényes lehet. Ehhez elengedhetetlen, hogy megőrizzük értékeinket, védjük környezetünket. Ennek egyik eszköze az energiatakarékosság, illetve a szükséges esetekben a zöldenergia hasznosítása. Nagykőrösön közintézményeken és magán ingatlanokon is láthatóak zöldenergiát előállító eszközök. Büszkék vagyunk rá, hogy az ALTEO beruházása által olyan fejlesztés történt településünkön, mellyel felkerült az ország energiatermelési térképére. Nagykőrös jelmondata, az érték értéket vonz, hiszem, hogy jelen esetben is ez történt és a beruházás átadása közös örömünk, s egy nagyszerű partneri együttműködés első sikere – nyilatkozta dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere az átadás kapcsán.

A létesítmények kereskedelmi működésük megkezdésével a termelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszerben értékesítik 25 éven keresztül, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélye alapján.