Napraforgó az ország tortája
A cukrászok piros betűs ünnepe a nyár vége felé közeledve nemcsak augusztus 20-a, hanem az Ország Tortája verseny győztesének kihirdetése is augusztus elején. Évről évre harcba szállnak érte kis és nagy cukrászdák, hogy a szakértő zsűri előtt bizonyítsanak.
Az Ország Tortája első és a második helyezett közti verseny nagyon szoros volt. 7 zsűritag 4 a 3 ellen döntött a győztes javára.
Az ország tortája egy megtestesült napraforgó
A versenyre idén 33 alkotás érkezett, ebből a zsűri 5-öt juttatott tovább. Egy cukrászda legfeljebb 2 tortával nevezhet kategóriánként, de egyre többen igyekeznek csak egy átütő kreációval versenybe szállni.
A nyertes kreáció, a Napraforgó készítésekor Fodor Sándort, a Habcsók Cukrászda cukrászmesterét a nyári napraforgómezők inspirálták. A készítő szerint a torta mind a négy évszakot képviseli, hiszen jólesik a sütemény a nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig a melegebb, teltebb ízű pirított napraforgó és csokoládé íze érződik erősebben benne. A torta többrétegű, a csokoládés, ropogós talpon búzalisztmentes, pirított napraforgó-őrleménnyel készült alapon helyezkednek el a különböző textúrák. A versenyben a második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített Őszi Pitymallat lett, míg a harmadik helyen a Szabacsi Rubato, Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) alkotása végzett.
Napraforgó és körte
Az olajos magvas téma nem nehezíti el a tortát, nem a tévé előtti, unott szotyizás jut róla eszünkbe, az ízhatás friss és üde marad. A pörkölt napraforgómag füstössége kevésbé intenzív, ellenben a napraforgó mennyiségére nem lehet panasz. Alulra durvára vágott napraforgómag került mennyei csokirétegben. Az egész tortának ez a legédesebb pontja. A felette lévő szint tulajdonképp semleges, piskótaszerű, de nagyszerű alapot ad a lényegnek!.Ami nem más, mint egy ultrakönnyű, légies joghurtos körtezselé.
Bár ez a hagyományos torta, de nincs túlédesítve, nagyon lightos összhatása van. A csokis-magos réteg mégis ünnepivé emeli a “sima” joghurttorta vonalról.
Az Ország Tortája verseny győztesét mindenki élvezheti
A fordulók során a bírák tanácsokkal és tippekkel látják el a versenyzőket, akik ezeket vagy megfogadják, vagy kockáztatnak, és a saját megítélésük szerint formálják a végső művet. A megmérettetés során első alkalommal egy saját cukrászatban készült tortával érkeznek a versenyzők. A konzultációs időszak után élesben, az ipartestület tankonyháján, a zsűri árgus szemei előtt készülnek a különböző kreációk.
Az eredményhirdetés után a résztvevő cukrászdákban (a pontos lista a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete oldalán megtalálható) kaphatóak a győztes torták. Ehhez minden egység megkapja a tűpontos receptet, ami alapján megszólalásig hasonlító tortákat gyártanak. A recepten kívül fázisfotók és fázisvideók is segítik a különböző cukrászdákat. A győztes tanfolyamot is tart az érdeklődőknek az egységes minőség érdekében. Az alapanyagok beszerzése is központilag történik.
Az Ország Tortája verseny építő jellegű
Az Ország Tortája verseny tulajdonképp közvetett módon segíti a magyarországi cukrászdák fejlődését. A későbbi árusítóhelyek új technikákat tanulhatnak, és ihletet meríthetnek a díjnyertes tortákból. Lászlótól azt is megtudtam, hogy érezhető a minőség fejlődése. A korábbi években élesen elkülöníthetően voltak a középszerű és az átlagon felüli torták, az utóbbi években egyre szorosabbak a versenyek.