Négy év börtönre ítélték az egykori ásványvízkirályt

2024 jan 24
Megosztás

Költségvetési csalás bűntette miatt négy év börtönre, négy év közügyektől eltiltásra ítélték szerdán a Kecskeméti Törvényszéken a hazai ásványvízpiac egykori jelentős piaci szereplő cégének kecskeméti ügyvezetőjét. E mellett még mintegy 30 vádlottat ítéltek 1-től 4 évig terjedő szabadságvesztésre, illetve felfüggesztett börtönbüntetésekre. Az ítélet nem jogerős.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 2018-ban 50 vádlottal szemben nyújtott be vádiratot több gazdasági társaság felhasználásával megvalósított, éveken keresztül működő és a költségvetést jelentős mértékben károsító bűnös tevékenység miatt. A vádirat lényege szerint 2011 és 2016 közötti időszakban a bűnszervezettel érintett vádlottak Bács-Kiskun, Pest és Hajdú-Bihar Megye területén belföldi gazdasági társaságokat fiktív számlákkal láttak el, amely cégek ezen számlák felhasználásával a fizetendő általános forgalmi adó kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették. A bűnszervezet a vád szerint 4 milliárd 245 millió 947 ezer 719 forint értékű vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek oly módon, hogy belföldi és uniós gazdasági társaságokat használt fel a költségvetési csalás elkövetéséhez. 

Külföldi cégekkel üzleteltek

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség álláspontja szerint közösségi ügyletekkel kombinált ÁFA csalást, vagyis az „eltűnő kereskedő” útján megvalósuló csalási módszert valósítottak meg, amely az Európai Unió tagországaiban lévő eltérő adóztatási szabályokat használta ki. A főügyészség indítványa szerint az adóalanyok (haszonhúzó cégek) egy másik Közösségen belüli országba értékesítettek és számláztak, ezáltal lehetővé vált, hogy ők áfa mentesen értékesítethessék a terméket, ugyanakkor áfa visszaigénylési jogukat is gyakorolhassák. A bűnszervezetben érintett és a számlaláncok elején álló kereskedelmi tevékenységet végző számlakibocsátó adóalanyok értékesítésük után nem vallották be és nem fizették meg az adót, majd a lánc további résztvevői adóminimalizálásra törekedtek, így végül a lánc végén álló adóalany nagy összegű áfát számíthatott fel/igényelhetett vissza, amelynek megfizetését azonban a láncolat korábbi szereplői korábban elmulasztották. Ugyancsak nem fizettek adót az ügyészi álláspont szerint  a bűnszervezethez tartozó uniós gazdálkodók uniós beszerzésük, majd ezt követő értékesítésük után. 

Időmúlás: enyhítő körülmény

A per egyik főszereplője volt az egykori ásványvíz-forgalmazó cég, az Aqurius-Aqua Kft ügyvezetője, akinek cége mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezett abban az időben a hazai piacon. A férfi mindvégig tagadta az ellen felhozott vádakat. A tárgyalássorozat előkészítő ülésén 20 vádlott beismerő vallomást tett, velük kapcsolatban már akkor megszületett a jogerős ítélet. Szerdán 30 fő ellen hozott ítéletett a bíróság.

A per első rendű vádlottja 4 év börtönbüntetés kapott, akárcsak az ásványvizes vállalkozó.

Dr. Hadnagy Ibolya büntetőtanács e mellett további 10 személy esetébe 1 év és 3 év közötti börtönbüntetéseket szabott ki,  a többi vádlott esetében pedig az 1-2 éves börtönbüntetéseket több év próbaidőre felfüggesztette.