Nem akarnak újabb költségeket a fúrt kutakra

2023 ápr 17
Megosztás

Vidéki fúrt kút tulajdonosok, pártállástól függetlenül tiltakozunk, hogy a részünkre életet biztosító kútjaink miatt bármilyen megalapozatlan költséget terheljenek ránk - írja közösségi oldalán Balogh József, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének Elnöke. Álláspontja szerint mindent meg kellene hagyni a jelenlegi állapotában és lehető legegyszerűbb megoldást kér a fúrt kutak szabályozásában. 

Az alábbiakban olvashatják Balogh úr kiáltványát.

Az utóbbi időben nagy felháborodást keltett a kutak nyilvántartásba vétele körüli huzavona. Újabb változtatásokat és határozott egyszerűsítéseket kérünk kútjaink szabályozásában. Mi vidéki családok nagy része idáig is figyeltünk környezetünk védelmére, az életet adó vízre! Ezután sem kívánjuk azt tönkretenni. 

Kútjainkat idáig is a legminimálisabban üzemeltettük, melyekkel ezután is így fogunk cselekedni! Életünk egyik nélkülözhetetlen részét, a vizet nem hagyjuk! Jelenleg Magyarországon van több, mint egy millió kertes ház, tanyák, stb. Bizton lehet állítani, hogy nagy részüknek saját kútjuk van. Tehát nem 10-15 ezer kút van amelyeket engedélyeztetni kellene, ahogy egyesek félvállról állítják. A kúttulajdonosok között vannak egyházak, önkormányzatok, cégek, egyesületek, magánszemélyek. Nagyon sok esetben rászoruló családok is! Közülük sokan vannak akik csak kézi erővel nyernek vizet a kútjaikból. A kútjaink engedélyeztetésével járó költségeket nem tudjuk viselni. 

Jelenleg kettő féle politikai csoportosulást lehet fölfedni a kutak engedélyeztetésével kapcsolatban. Vannak azok akik mindenféleképpen ráakarják erőszakolni a kúttulajdonosokra a brutális költségeket, mindenféle szakmainak mondott, de megalapozatlanságokra hivatkozva . Őket mélységesen elítéljük amiért újabb trükkel hatalmas összegeket próbálnak kihúzni, sok esetben a legszegényebbek zsebéből.

 S vannak azok akik próbálnak elfogadható megoldást találni a kutak regisztrációjával kapcsolatban. Őket segítjük hozzászólásainkkal, véleményünkkel. 

Támogatjuk Nagy István Úr Agrárminiszter elgondolását, hogy vissza az egészet, úgy kell hagyni, ahogy van. Nem kell semmi lakosság vegzáló intézkedés!