Nem csak a díszmadarak, ember is eheti a lisztkukacot
Az EU élelmiszer-biztonságért felelős szervezete emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztkukacokat.
Az új táplálék nem mindenki számára lesznek ajánlott, a garnélarák- és poratka allergiásoknak nem javasolják.
A rovar fő összetevője a fehérje, emellett zsírokat, rostokat is tartalmaz.
Fenntartható és alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező eledelt jelent, ezért a jövő egyik fontos élelme lehet. Szárítva az íze a mogyoróéra emlékeztet.
A rovaralapú élelmiszerekben rejlő potenciál már régóta kutatások tárgyát képezi. A káros gázok kibocsájtását csökkenteni kívánják az élelmiszeriparban is, ezért folyamatosan keresik a környezetbarát megoldásokat.
A lisztkukac a közönséges lisztbogár lárvái. Az élelmiszerraktárakban, malmokban, pékműhelyekben komoly károkat okoz.
A szabadban élő megtermékenyített nőstények a petéket az avarba, a belső terekben tartózkodók pedig lisztbe és egyéb élelmiszerekbe rakják. A lisztkukacot azért is tenyésztik, mert díszállatok kedvelt eledelét képezi. A tenyésztés során a petéket szitálással elválasztják, külön nevelik, majd a kifejlett lisztkukacokat forrásban lévő vízbe merítve elpusztítják, sütőben kiszárítják, csomagolják és tárolják.
A rovareledelek előállítása kevesebb energiát igényel, kevesebb hulladékot és káros anyagot termel.