Nem lesz Kecskeméten összefogás

2014 aug 18
Megosztás
Király József és Farkas Zoltán

Hónapok óta izmoznak, spekulálnak, taktikáznak. Persze, nem a nagy ellenféllel szemben, hanem egymással. Szűk látókör és amatörizmus. A Fidesz-KDNP nyeri az összes körzetet.Gratula.

 

Nem lesz közös önkormányzati képviselőlista az ellenzéki oldalon Kecskeméten. Mindenki külön méreti meg magát, talán csak egy vagy két körzetben nem indulnak annyian el, de az sem biztos. Sőt, még az sem tudni biztosan, hogy mind beállnak-e Hugyecz Zoltán független polgármester-jelölt mögé. 

Ez idáig húzták az ellenzéki pártok a tárgyalásokat, pontosabban azt a néhány kávézást, SMS és E-mail váltást, vagyis annak látszatát, hogy érdemben tárgyalnak egymással. Mára viszont elfogyott az idő. Ha esetleg sikerülne is megegyezni egy közös listáról, már mindenhol annyira előrehaladottak a körzeti jelöltállítások, hogy szinte egyik párt sem meri a beígért favoritjának azt mondani: szóval, akkor mégsem.

A kecskeméti ellenzéki pártok beleestek ugyanabba  a hibába, mint a fővárosban és még sok más nagyvárosban, hogy elsősorban a pártközpontba tekintgettek és várták a reagálást, miközben Kecskemétre és annak politikai specialitására kellett volna koncentrálniuk és saját maguknak dönteniük. Nem beszélve arról, hogy az LMP-n és a DK-n kívül az Együtt-nek, valamint az MSZP-nek már vannak helyi választási tapasztalataik,  és sikítva tiltakozhattak volna az ellen, hogy gyerekek, ne lépjünk újra ugyanabba a pocsolyába.

A legegyszerűbb képlet

A feladványuk a következő volt: hány körzet nyerhető és azt nyerjük akkor meg. Nem bonyolult képlet, mert csak két-három ilyen található Kecskeméten. Ezekről kellett volna megegyezniük, hogy csak egy ismert, népszerű, elszánt és hiteles jelöltet indítanak közösen. A többiben külön lehetett volna, ott a töredékszavazatok alapján a lista első helyén álló delikvensnek van bejutási lehetősége, oszt jó napot.

Az esélyek és a tekintély marketingjéhez tartozik még az, hogy nem állítanak polgármesterjelöltet, hanem beállnak a mögé, aki  pénzt, paripát nem kímélve beugrott a mély vízbe. 

De nem, csak azért sem. Az LMP  már bejelentette a polgármester-jelöltjét, aki elvisz néhány száz szavazatot Hugyecz Zoltántól, aki mögé az Együtt és a DK beállt, a szocik pedig még nem döntöttek ebben a kérdésben, majd augusztus 21-én.

Így állunk: lesz négy listás képviselő az ellenzékben a testületben, a többit elviszi a Fidesz-KDNP.

Úgy néz ki a lokálpatrióták nem állnak össze is nem indulnak, ezzel is segítve Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterségét, és még az sem kizárt - jelen állás szerint-, hogy a Jobbiknak is csak körzeti indulói lesznek, de polgármesterjelöltet nem állítanak.

Valamit sokkal jobban tudnak a kormányzati oldalon. Gratulálunk nekik.

Az alábbi videón a küzdelmes ellenzéki jelöltállításról láthatnak tudósítást: