Nem szabadulhat a fegyházból Bene, a négyszeres gyilkos

2018 május 27
Megosztás
Bene László

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanács megváltoztatta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben Benét feltételes szabadságra bocsátotta, és mellőzte a feltételes szabadságra bocsátást az életfogytig tartó fegyház-büntetésből.

A döntés előzménye, hogy a büntetés-végrehajtási bíró május hó 8-án a több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Benét nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta. Tette ezt annak megállapítása mellett, hogy a feltételes szabadság ideje 15 év, amely idő alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll. Az elsőfokú bíróság emellett az elítélt részére külön magatartási szabályokat írt elő, figyelmeztetve az elítéltet, hogy ezek megszegése esetén erre irányuló ügyészi indítványra a feltételes szabadság megszüntethető.

Az elsőfokú bíróság végzését az elítélt és védője tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának mellőzése érdekében, így Bene szabadon bocsátására nem került sor.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa az elsőfokú bíróság végzését felülbírálta és azt megváltoztatta. Úgy ítélte meg, hogy a feltételes szabadságra bocsátás azon feltétele, mely szerint az elítélt szabadlábra kerülése esetén törvénytisztelő életmódot fog folytatni, azaz a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető, Bene László esetében nem állapítható meg. Emellett a jogszabályban meghatározott és az elítélt magatartását kontrolláló eszközök – így a pártfogó felügyelet és az előírt magatartási szabályok – a másodfokú bíróság álláspontja szerint az elítéltnél feltárt negatív kockázati tényezők kivédésére nem elegendőek.

Ezekre figyelemmel a másodfokú bíróság az ügyész által bejelentett fellebbezést alaposnak tartotta és az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta, mely során az elítélt feltételes szabadságra bocsátását mellőzte.

Bene egyébként 1989 és 1994 között számos rablásban vett részt és. társával, Donászi Aladárral négy gyilkosságot is elkövetett. Ezek közül kiemelendő, amikor egy fiatal egyetemistát ölt meg Donászi, Bene közreműködésével a Skálánál, hiszen a bűnözőkre ekkor tapadt rá a „Skálás-gyilkosok” név. Pár hónappal később egy vadászpárost végeztek ki Sárszentmihálynál. 1994-ben elfogták őket, Donászi öngyilkos lett a börtönben.

(rual)